Op 13 mei is het 'wereld hummus dag': dan vieren we samen één van de meest populaire dips uit de Midden-Oosterse keuken. De oorsprong van hummus is niet helemaal duidelijk, er zijn vele landen in de Levant die claimen dat zij het eerst uitvonden. Er zijn geschriften uit de 13de eeuw in Caïro teruggevonden die hummus beschrijven. Hummus is Arabisch voor kikkererwt. De dip wordt gemaakt van gekookte kikkererwten, tahin (sesampasta), citroensap, knoflook en olijfolie en wordt vaak op smaak gebracht met kruiden zoals komijn, paprika en cayennepeper. Je vindt prima kant-en-klare versies in de supermarkt, maar hummus is zoveel lekkerder als je het zelf maakt! Onze tip: voeg enkele ijsblokjes toe terwijl je mixt, dat zorgt voor een super creamy resultaat!

Hummus wordt traditioneel gegeten als onderdeel van een mezze, een selectie van kleine gerechten die worden geserveerd als voorgerecht. Het wordt vaak geserveerd met pitabrood, rauwe groenten zoals wortelen en komkommer, en soms met vleesgerechten zoals shoarma of kebab. Het is niet alleen een heerlijke dip, maar het is ook een veelzijdig ingrediënt in de keuken. Het kan worden gebruikt als een gezonde vervanging voor mayonaise of andere sauzen op broodjes of als dip voor groenten en crackers. Of je kan het zelfs als basis gebruiken voor een hele maaltijd. Wij tonen je hoe!

Nog meer verrassende hummus-recepten ontdek je op de blog van foodbag.be!


Hummus met geroosterde groenten, koriander, munt en noten


Hummus met geroosterde groenten, koriander, munt en noten
Een heerlijke maaltijd op basis van onze favoriete dip, met geroosterde groenten, koriander, munt en nootjes. Wil je dit gerecht zelf maken op wereld hummus dag? Bestel het dan nu bij Foodbag.be!



Witloofbootjes met hummus


Witloofbootjes met hummus
Een origineel en kleurrijk hapje: de meest verrassende witloofbootjes! Snel klaar en zo lekker! Bekijk recept



Hummus met rode biet


Hummus met rode biet
Geef deze klassieker een twist met rode biet, afgewerkt met feta. Bekijk recept



Midden-Oosterse schotel met hummus, geroosterde pompoen en zhoug


Midden-Oosterse schotel met hummus, geroosterde pompoen en zhoug
Zhoug? Yes, we introduceren een nieuw sausje in jouw keukenrepertoire. Zhoug komt uit Yemen en is een pittige kruidensaus op basis van knoflook, chilipeper en verse kruiden. Heel lekker in combinatie met kikkererwtenpuree. Bekijk recept



Hummus met grillkaas en frisse salade


Hummus met grillkaas en frisse salade
Dit gerecht lijkt wel weggelopen vanop één van de zonovergoten terrassen van Tel Aviv! Heerlijke zachte, romige kikkererwten met een frisse groentesalade erbij en daarboven gebakken grillkaas. Nog wat pitabroodjes erbij om te dippen en het eetfestijn kan beginnen! Bekijk recept



Buddha bowl met hummus, rode quinoa, edamame en rode kool


Buddha bowl met hummus, rode quinoa, edamame en rode kool
At je wel eens een Buddha bowl? Ofwel: geluk in een kommetje. Er zijn geen regels bij het samenstellen van deze bowl. Je rankschikt de kleurrijke ingrediënten in je kommetje zoals jij wil. Smullen maar! Bekijk recept



Hummus met kruidig gehakt, pitabroodjes en salade


Hummus met kruidig gehakt, pitabroodjes en salade
We kennen hummus vooral als een vegetarische dip, maar in Midden-Oosterse landen wordt het ook geserveerd met kruidig krokant gebakken gehakt erbovenop. Werkelijk een overheerlijke combinatie! Daarbij maken we nog een frisse salade en reepjes pitabrood om te dippen. Een heerlijke maaltijd! Bekijk recept



Pita flatbreads met hummus, geroosterde wortel en feta


Pita flatbreads met hummus, geroosterde wortel en feta
Wauw, er gebeurt hier héél veel op het bord! Krokante pizzabroodjes als bodem, daarop een laagje heerlijk romige kikkererwtenpuree, geroosterde wortelen en zoete rode ui met honing en ras el hanout en krokante walnoten en frisse feta om het geheel af te werken. Deze flatbreads neem je best vast in je handen om zo op te eten. Bekijk recept



Wortelhummus met wilde rijst, champignons, kikkererwten en noten


Wortelhummus met wilde rijst, champignons, kikkererwten en noten
Kikkererwten zijn de rode draad in dit gerecht. De peulvrucht is een gezonde bron van eiwitten en vitamine B. We stoppen een deel ervan in de smeuïge dip en roosteren het andere deel met venkelzaad voor extra fraîcheur. Bekijk recept



Hummus bowl met 'pulled' oesterzwammen en frisse groenten


Hummus bowl met 'pulled' oesterzwammen en frisse groenten
Vandaag trekken we naar het Midden-Oosten met deze heerlijk kruidige bowl. Een kom met smeuïge puree, afgewerkt met zelfgemaakte pulled oesterzwammen en frisse groenten. Een bom aan smaken en texturen. Bekijk recept