Witloof is één van België's meest populaire wintergroenten! En terecht, want het is een groente van bij ons. Meer zelfs, witloof is bij toeval 'ontdekt' in Brussel in het begin van de 19de eeuw. Daar hadden ze de wortels van de chicoreiplant in een donkere kelder laten liggen, met de gekende witte stronkjes die bovenop de wortel groeiden als aangename verrassing!

2 eeuwen later is witloof goed ingeburgerd in onze Belgische keuken. Uiteraard kent iedereen de overheerlijke ovenschotel met ham en kaas. Perfect comfort food op een dag met typisch Belgisch weer. Maar lekker creatief zijn met de witte stronkjes kan ook! Ontdek 8 originele gerechten met het witte goud uit de winter!


Gewokt witloof met kip in zoet-zure saus


Gewokt witloof met kip in zoet-zure saus
Kip zoet-zuur kent natuurlijk iedereen van bij de afhaal-Chinees. We maken een originele variatie met Belgische inslag. Het ietwat bittere van de groente past verrassend goed bij de malse kipblokjes en de zoet-zure saus. Dit moet je eens proberen! Dit verrassende gerecht ontdekken? Voeg het deze week toe aan je 15gram Foodbox!



Witloof op Vlaamse wijze met gerookte zalm


Witloof op Vlaamse wijze met gerookte zalm
Hou jij ook zo van asperges op Vlaamse wijze? Wij maakten er een winterse versie van en vervingen de asperges door die andere Belgische trots: witloof! Bekijk recept



Lasagne met witloof, ham en kaassaus


Lasagne met witloof, ham en kaassaus
Een originele variatie op de bekende ovenschotel met ham en kaas. Het resultaat is een verrassende variatie op onze Belgische klassieker in lekkere laagjes lasagne! Bekijk recept



Witloof gevuld met gehakt en peterseliepuree


Witloof gevuld met gehakt en peterseliepuree
De klassieker kent iedereen, maar wat denk je van een originelere versie, gevuld met gehakt en met een plakje spek errond? Bekijk recept



Witloofstoemp met witte pens


Witloofstoemp met witte pens
Een heerlijke stoemp, op smaak gebracht met het Belgische witte goud en lekker krokante spekjes, met daarbij ook nog eens een goeie witte pens. Heerlijk! Bekijk recept



Risotto met witloof en ham


Risotto met witloof en ham
Een Italiaanse risotto, met een Belgische twist! Een verrassend lekkere combinatie! Bekijk recept



Slavink met witloof en pijnboompitten


Slavink met witloof en pijnboompitten
Echt comfort food met Belgische inslag, deze lekkere gebakken slavinken met onze favoriete groente en pijnboompitten uit de oven! Bekijk recept



Tarte tatin van witloof


Tarte tatin van witloof
Groenten in een taart? Jawel, het kan! Deze originele omgekeerde tarte tatin  is echt overheerlijk, bijv. als origineel extra'tje bij een kaasschotel. Bekijk recept