Steak friet met champignonsaus en witloofsla in honing-mosterddressing

35 MIN
2 personen
Steak friet met champignonsaus en witloofsla in honing-mosterddressing

Een heerlijke klassieke combinatie, waar je elke keer opnieuw mee kan scoren! Een op en top Belgisch bordje!

Ingrediënten

  • 300 gr steak
  • 500 gr voorgesneden frieten
  • 250 gr witte champignons
  • 1 sjalot
  • 1 stronkje witloof
  • 50 gr eikenbladsla
  • 150 ml room
  • 1 kl vloeibare honing
  • olie
  • boter
  • 2 el balsamico azijn
  • ½ kl mosterd
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Haal de steak alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Spreid de frietjes uit op de bakplaat. Besprenkel met een scheutje olie en schuif 25-30 min. in de oven, tot de frietjes krokant zijn. Bestrooi vervolgens met wat zout.
  3. Snijd de champignons in plakjes. Snipper de sjalot fijn. Snipper het witloof fijn en scheur de sla in stukken.
  4. Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is die mooi rosé. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan liggen. Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
  5. Smelt opnieuw een klontje boter en scheutje olie in de pan van het vlees. Bak de champignons en sjalot op hoog vuur, tot de champignons mooi goudbruin zijn. Kruid met voldoende zout en zwarte peper. Voeg vervolgens de room toe en laat nog 2 min. inkoken.
  6. Maak de dressing in een grote slakom: meng de olijfolie met de balsamicoazijn, honing en (optioneel) mosterd. Kruid met zout en zwarte peper. Schep het witloof en de kropsla door de dressing.
  7. Serveer de steak met frietjes, champignonssaus en salade. Smakelijk!