‘De bloeiende top van een kool’, of ook wel ‘broccolo’ (enkelvoud van broccoli), zo doopten de Italianen deze groene groente. Van de broccoli eten we de nog gesloten bloemknoppen. Laat je de broccoli langer groeien, dan krijgt hij gele bloemetjes. Bijzonder, toch?


De broccoli groeit bijna het hele jaar door en is enorm veelzijdig: je kan hem rauw eten, wokken, stomen, bakken, bereiden in de oven … De kool is lekker in heel uiteenlopende gerechten, zoals pasta’s, Aziatische gerechten, salades, quiches, soepen, spreads en ga zo maar door. Hij wordt dan ook bijna over de hele wereld gebruikt in de keuken. Wij serveren hem zelfs bij een heerlijke vol-au-veggie. Ook de blaadjes en stam kan je eten. Laat je broccoliroosjes zeker niet plat koken, dan verliezen ze hun lekkere bite en mooie groene kleur.


Deze groene kool is niet alleen ongelooflijk lekker, maar ook erg gezond door de hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C en K. Goed voor de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.


Je merkt het, wij houden van broccoli! Zeker in deze 10 zomerse veggie gerechten waar de kool volledig tot zijn recht komt. Ontdek ze allemaal.





Broccolisoep met kaas


Broccolisoep met kaas
Geef broccolisoep wat extra cachet, door ze te serveren met gemalen kaas. Een stukje volkorenbrood past er ook goed bij. Bekijk recept



Orecchiette met broccoli


Orecchiette met broccoli
Orecchiette en broccoli zijn beste vriendjes! Een heerlijke combinatie, uitgevonden in Puglia. Een zalig snel en vegetarisch pasta'tje om van te genieten! Bekijk recept



Broccolipuree met vegan burger en kaassaus 


Broccolipuree met vegan burger en kaassaus

Zin in een lekker bordje Grootmoeders kost, dat toch vegetarisch is? Wij hebben een lekkere suggestie voor jou! Probeer deze lekkere broccolipuree met een vegan burger en een zalige kaassaus voor erbij. Vegetarisch genieten! Bekijk recept





Sobanoedels met broccoli, omeletrolletjes en gemberdressing


Sobanoedels met broccoli, omeletrolletjes en gemberdressing
Een lekker lichte en toch vullende Aziatische maaltijd. Sobanoedels zijn gemaakt van boekweit en hebben een heerlijke nootachtige smaak en vullen goed. Daarbij komen broccoliroosjes, originele omeletrolletjes, crunchy pindanootjes en een pittige gemberdressing. De Aziatische keuken op z'n best! Bekijk recept



Tofu teriyaki met broccoli en rijst


Tofu teriyaki met broccoli en rijst
Op zoek naar een leuke en lekkere manier om tofu klaar te maken? Je hebt het gevonden! Deze tofublokjes worden eerst gemarineerd en dan krokant gebakken in de oven. Ze worden dan geserveerd met broccoli in een heerlijk teriyakisausje met rijst. Origineel, licht verteerbaar en lekker! Bekijk recept



Orecchiette met broccoli-basilicumsaus en mozzarella


Orecchiette met broccoli-basilicumsaus en mozzarella
Een tripje naar het Zuiden met deze snelle, frisse en verrassende pasta met een originele smaakvolle broccoli-basilicumsaus en romige mozzarella om het af te werken. Verrassend gemakkelijk om klaar te maken en dat in 15 minuten. Pasta e basta! Bekijk recept



Ovenschotel met orzo, geroosterde knoflook-broccoli, citroen en walnoten


Ovenschotel met orzo, geroosterde knoflook-broccoli, citroen en walnoten
Een originele ovenschotel voor veggie lovers! Orzo is Griekse pasta, die in de oven gegaard wordt, samen met heerlijke geroosterde knoflook-broccoli. Daarbij komt een fris citroensausje en knapperige walnoten. Perfect voor donderdag-veggiedag, maar het smaakt op eender welke dag van de week. Bekijk recept



Kleverige veggie wokschotel met cashewnoten


Kleverige veggie wokschotel met cashewnoten
In de Aziatische keuken gaan ze altijd op zoek naar een balans tussen zoet, zout, zuur en pittig. Deze veggie wokschotel is daar het ideale voorbeeld van. Bekijk recept



Vol-au-veggie


Vol-au-veggie
Zoals de naam doet vermoeden, dit is de vegetarische versie van vol-au-vent! Boordevol lekkere groentjes en een heerlijk zelfgemaakt bladerdeeggebakje. Bekijk recept



Romige volkoren penne met broccoli en pangrattato


Romige volkoren penne met broccoli en pangrattato
Deze supersnelle romige volkoren penne met broccoli zal je aangenaam verrassen! De voedzame pasta, het romige en kazige sausje, frisse kerstomaten, de broccoliroosjes en de krokante bite van de pangrattato, het is allemaal mooi in balans. Een veggie toppertje in 15 minuten! Zin in? Deze topper kan je deze week bestellen bij de 15gram Foodbox.