Ricotta: een vaste waarde in onze koelkast. De zachte Italiaanse kaas is niet weg te denken in ons repertoire van zalige lente- en zomerrecepten. Vanwege de zachte smaak is het een enorm veelzijdig ingrediënt dat goed past bij frisse zomerse smaken. Het is bovendien de ideale aanvulling in vegetarische gerechten door zijn hoog eiwitgehalte en laag vet- en zoutgehalte.

Ricotta is eigenlijk een bijproduct van kaas en daarvan komt ook de naam, die letterlijk ‘opnieuw gekookt’ betekent. De wei die overblijft na het maken van kaas wordt opnieuw gekookt, zodat opnieuw wrongel ontstaat en eens uitgelekt maakt dat ricotta. Dat je er veel kanten mee op kunt bewijzen deze 9 zalige vegetarische recepten met ricotta: bij een salade of pasta, als saus of vulling of je kan er zelfs originele ricotta-spinazie koekjes mee maken.


Spinazie-ricottakoekjes met tomatensalsa


Spinazie-ricottakoekjes met tomatensalsa
Heerlijke koekjes van spinazie en ricotta met een frisse tomatensalsa en salade bij. Het lijkt misschien wat meer werk, maar we garanderen je: dit is zo klaar! Bekijk recept



Lasagne met spinazie en ricotta


Lasagne met spinazie en ricotta
Spinazie en ricotta, ze lijken wel geboren voor mekaar! Een heerlijke combinatie waar je zoveel creatieve bereidingen mee kan maken, zoals bijvoorbeeld in een originele vegetarische lasagne. Maar een kwartiertje werk voor jou in de keuken, de rest doet de oven! Laat het smaken! Bekijk recept



Mediterraanse groenteschotel met ricotta


Mediterraanse groenteschotel met ricotta
Deze Mediterraanse ovenschotel is geïnspireerd op de Italiaanse klassieker 'Melanzane Parmigiana', maar we hebben nog heel wat extra groenten toegevoegd. Een heerlijk licht en origineel gerecht dat je in Zuiderse sferen brengt! Zin in? Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!



Linguine met courgette en kruidige ricotta


Linguine met courgette en kruidige ricotta
De perfecte doordeweekse vegetarische pasta: linguine met linten van courgette en een sausje op basis van ricotta en citroen, afgewerkt met amandelschilfers. Bekijk recept



Conchiglie met ricotta


Conchiglie met Italiaanse ham en ricotta
Een eenvoudige Italiaanse pasta, die toch wat meer 'cachet' heeft. Conchiglie met een pure tomatensaus met daarbij enkele scheppen frisse ricotta en reepjes Italiaanse ham (prosciutto). Voor een veggie versie, laat de prosciutto weg. Ziet er geweldig goed uit, smaakt nog beter en zo snel en gemakkelijk. Dit gerecht heeft het allemaal! Bekijk recept



Moussaka met zoete aardappel en ricotta


Moussaka met zoete aardappel en ricotta
Moussaka, het alom gekende Griekse comfort food voor op koude dagen, hebben we in een heerlijke, lichte en originele versie omgetoverd, met plakjes zoete aardappel en ricotta in plaats van zwaardere bechamelsaus. Een vegetarische ovenschotel waar iedereen blij van wordt! Bekijk recept



Pizza met ricotta, citroen en courgette


Pizza met ricotta, citroen en courgette
Dit is geen klassieke pizza, maar o zo lekker! Een witte bodem met ricotta, oregano en citroen, met daarop prachtige courgettelinten en pijnboompitten, afgewerkt met een frisse salade met citroendressing. Maak er een heerlijk pizza-feestje van! Bekijk recept



Geroosterde groenten met gebakken ricotta en peterseliedressing


Geroosterde groenten met gebakken ricotta en peterseliedressing
We hebben een originele ovenschotel bedacht met een heerlijke gebakken ricotta die letterlijk in het middelpunt van de belangstelling staat! Daarrond komen geroosterde groenten met kruidige olie. Terwijl die in de oven staat, maak je een frisse peterseliedressing die voor wat contrast zorgt. Bekijk recept



Cannelloni van gegrilde aubergine


Cannelloni van gegrilde aubergine
Zijn ze niet prachtig, deze originele cannelloni gemaakt van plakjes gegrilde aubergine? Gevuld met heerlijk kruidige Italiaanse kaas. Bovendien is dit gerecht ook nog eens heel gezond. Dubbel genieten dus! Bekijk recept