Varkenshaasje is de 'filet pur' van het varken: het is het meest zuivere, magere, sappige en malse stukje vlees, uit de binnenzijde van de rug. De uiteinden van dit edele stuk vlees zijn platter, in het midden bevindt zich het dikste gedeelte. Het is het lekkerste als het mooi rosé gebakken is. Dat wil zeggen een mooi bruin korstje aan de buitenkant, en nog lichtjes roze binnenin. Een varkenshaasje weegt tussen 400 en 600g, en is geschikt voor 4 personen.

Hoe bereiden?

Laat het vlees eerst een half uur op temperatuur komen uit de koelkast. Kruid met peper en zout. Korst het varkenshaasje aan in een braadpan op hoog vuur, in (geklaarde) boter of plantaardige olie. Zorg ervoor dat alle kanten mooi dichtgeschroeid zijn. Zet het vees dan 10 minuten in een oven van 180 °C. Als je een vleesthermometer hebt, kan je de kerntemperatuur controleren: 65 °C is ideaal! Laat het gebakken vlees dan nog 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Ondertussen heb je de tijd om een lekker sausje te maken. Er zal ook wat braadvocht uit het varkenshaasje komen, ideaal om je saus mee te verrijken. Snij vervolgens het vlees in mooie plakken en het is klaar om te serveren. Smakelijk!

Onze toprecepten 

Zelf aan de slag? Hieronder vind je onze favoriete recepten met het edele stukje vlees!

Gevuld varkenshaasje met spinaziepuree Gevuld varkenshaasje met spinaziepuree

Echte Vlaamse boerenkost, met een tikje verfijning, dankzij een heerlijk gevuld varkenshaasje dat erbij wordt geserveerd. Het vlees wordt opgevuld met ham en kaas, een lekkere combinatie! Heb je er al zin in? Goed nieuws! Deze topper kan je nu bestellen bij de 15gram Foodbox!

 

Varkenshaasje met salsa verde

Varkenshaasje met salsa verde

Hier geserveerd met pittige salsa verde, broccolini en geroosterde krokante aardappelplakjes. Een klein doordeweeks feestmaal!

 

Rucola stoemp met varkenshaasje en graanmosterdsaus

Rucola stoemp met varkenshaasje en graanmosterdsaus

Ditmaal serveren we het edele stukje vlees met een heerlijk graanmosterdsausje en een mediterraans geïnspireerde stoemp met rucola en pijnboompitten. Genieten!

 

Varkenshaasje met groene asperges, citroen en rösti

Varkenshaasje met groene asperges, citroen en rösti

Een heerlijk gerechtje met frisse groene asperges en krokant gebakken rösti. Een licht toppertje voor de lente.

 

Varkenshaasje met zoete aardappelpuree, tomatenchutney en courgetterolletjes
Varkenshaasje met zoete aardappelpuree, tomatenchutney en courgetterolletjes

Een lekker licht gerechtje dat toch luxe uitstraalt: een heerlijk sappig stuk varkenshaas met zoete aardappelpuree erbij, een snelle zelfgemaakte tomatenchutney en leuke courgetterolletjes. Snel, gemakkelijk én gezond, ideaal!

 

Pittige sobanoedels met varkenshaasje Pittige sobanoedels met varkenshaasje

Voor dit gerecht deden we onze inspiratie op in de Aziatische keuken. Zij weten als de beste hoe je een smaakvol en licht gerecht in 'no time' op tafel zet. Probeer deze heerlijk pittige en voedzame sobanoedels met lekker mals varkensvlees zeker zelf eens!

 

Varkenshaasje met mosterdsaus, boontjes en gebakken patatjes

Varkenshaasje met mosterdsaus, boontjes en gebakken patatjes

Ons favoriete stukje varkensvlees met daarbij een lekker mosterdsausje met gebakken sperziebonen en patatjes. Hier maak je jong en oud blij mee!

 

Varkenshaasje met appelchutney Varkenshaasje met appelchutney

Een sappig stukje varkensvlees met geroosterde aardappelen, waterkers en een originele chutney van appeltjes. De chutney brengt in dit gerecht een heerlijke balans tussen zoet, zout, fris en zuur. Laat het smaken!

 

Varkenshaasje in bladerdeegkorst Varkenshaasje in bladerdeegkorst

Serveer een varkenshaasje eens op een heel originele manier, in een bladerdeegkorstje, of op ‘Wellington’-wijze. Het vlees blijft er mooi sappig door.