Varkenshaas met gebakken appeltjes, balsamico en geroosterde aardappelen

35 MIN
2 personen
Varkenshaas met gebakken appeltjes, balsamico en geroosterde aardappelen

De inspiratie voor dit gerecht haalden we bij de Ierse chef Donal Skehan. Hij noemt de combinatie van appel, varkensvlees en de kleverige saus hemels. Wij moesten hem na het proeven van zijn recept gelijk geven! Doe jij dat ook?

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 10 gr salie
  • 300 gr varkenshaasje
  • 1 rode appel
  • 2 el vloeibare honing
  • 2 el aceto balsamico
  • 1 sjalot
  • 1 andijvie
  • olie
  • boter
  • zwarte peper en zout

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de aardappel in wedges (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat en hussel door elkaar met wat olie, zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven, tot de frietjes mooi goudbruin zijn. Schep halverwege eens om en voeg dan ook de salieblaadjes toe.
  2. Kruid het varkenshaasje royaal met zout en zwarte peper. Smelt een klontje boter in een pan en bak 2 min. langs elke kant op hoog vuur. Wikkel in aluminiumfolie en zet even aan de kant (zie tip).
  3. Laat de pan van het vlees op het vuur staan en smelt opnieuw een klontje boter. Snijd de appel in dunne partjes en bak goudbruin. Voeg dan de honing en balsamico toe en laat zo'n 2 min. inkoken, tot een kleverige saus. Snijd het varkenshaasje in dikke plakken en voeg samen met het vrijgekomen braadvocht terug toe aan de pan. Schep het vlees goed om met de marinade, zet een deksel op de pan en laat nog even sudderen.
  4. Snipper ondertussen de sjalot fijn. Smelt een klontje boter in een ruime (wok)pan en fruit de sjalot in zo'n 2 min. glazig. Maak de andijvie schoon en snijd in fijne repen. Roerbak de andijvie kort en op hoog vuur, tot de andijvie slinkt maar nog wat beet heeft. Kruid met een snuifje zout en zwarte peper.
  5. Controleer of de aardappelen gaar zijn. Schik het varkenshaasje op de borden. Lepel er wat van de saus en appeltjes over. Serveer met de aardappelen en de andijvie. Smakelijk!
  6. TIP: Een varkenshaasje is mooi rosé het lekkerst. Korst enkel even aan in stap 3. Daarna gaart het nog verder in de saus.