Varkenshaasje met krieltjes, witloof, veldsla en koude béarnaise

35 MIN
2 personen
Varkenshaasje met krieltjes, witloof, veldsla en koude béarnaise

Een heerlijk herfstig bordje met een mals stukje varkenshaas, geroosterde krieltjes, witloof, frisse veldsla en een lekkere koude béarnaisesaus. Wij gebruiken die van Bister uit Ciney. Al sinds 1926 (ja, al bijna 100 jaar) maken ze sauzen en mosterds in hun iconische, granaatvormige pot. Die heb je vast wel al eens gespot in de winkel.

Ingrediënten

  • 400 gr krielaardappelen
  • 5 gr verse tijm
  • 10 gr dragon
  • 3 stronkjes witloof
  • 1 sjalot
  • 300 gr varkenshaasje
  • 75 gr veldsla
  • koude béarnaise (naar smaak)
  • olie
  • boter
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de krielaardappelen (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met wat olie en de tijm. Rooster 20-25 min. in de oven, tot de krieltjes goudbruin zijn. Schep halverwege eens om. Haal uit de oven en kruid met zout.
  3. Halveer het witloof en verwijder de harde kern. Smelt een klontje boter in een pan en leg de stronkjes erin, met de snijkant naar beneden. Bak op middelhoog vuur aan (zie tip).
  4. Dressing: hak de dragon en sjalot fijn. Voeg een scheut olie toe en kruid met zout en zwarte peper.
  5. Kruid het varkenshaasje met zout en zwarte peper. Smelt een klontje boter in een pan en schroei het varkenshaasje aan alle zijden dicht op hoog vuur. Is het vlees mooi bruin? Verlaag het vuur en leg een deksel schuin over de pan. Laat het varkenshaasje in 5-10 min. gaar worden en draai halverwege eens om. Laat daarna rusten in aluminiumfolie.
  6. Serveer het varkenshaasje met de krieltjes, gebakken witloof en veldsla. Werk af met een lepeltje béarnaise en de dressing. Smakelijk!
  7. TIP: Voeg eventueel wat suiker en een scheutje water toe zodat het witloof kan karamelliseren.