Holy what? Holy basil! Hoe heilig is deze plant? Welke rol speelt hij op het altaar van mijn keuken? Ga samen met mij op reis naar het mooie Thailand.

Koken met heilige basilicum

Mijn eerste ‘avontuurlijke’ reis buiten Europa was naar Thailand. Ik had toen nooit kunnen denken dat dit land zo’n grote invloed op mij en mijn kookstijl zou nalaten. Verkennend langs de straten van het drukke Bangkok met de vele authentieke streetfoodkraampjes, vreemde ingrediënten en ongekende geuren voelde ik meteen de connectie.

Het werd een ware ontdekkingsreis tussen verschillende curry’s en nooit eerder geziene of geproefde kruiden, groenten en fruit. Lekker geurende marktjes die tot diep in de nacht open zijn, waren nieuw voor mij. Toeristisch maar ook leuk was de Floating market, een drijvende markt waar ik vanuit een bootje verse mango’s kocht. Ook de Chatuchak market (een van de grootste ter wereld) was én is een bezoekje waard, al schrok ik wel even van het eetgedeelte. Vissen werden hier levend op roosters gegooid, een hele andere beleving dan het kiezen van netjes verpakte vis in de supermarkt.

In Thailand kiest men voor no-nonsense, eerlijke producten en gerechten. Vaak op smaak gebracht met sojasaus, vissaus, currypasta en minder bekende kruiden als holy basil.

Holy basil of heilige basilicum zou oorspronkelijk afkomstig zijn uit India. Het is een variant op de Thaise basilicum. De basilicum die wij kennen komt meestal uit Italië en serveren we bij onze insalata Caprese of verwerken we tot pesto. Thaise basilicum heeft iets grotere bladeren met fijnere nerven en een andere lichtzoete, minder uitgesproken smaak. Holy basil verwelkt veel sneller. Deze basilicum dankt zijn naam aan de geneeskrachtige eigenschappen die het zou bezitten en wordt vandaag nog vaak gebruikt in homeopathische middelen en ayurvedaproducten. Zowel de klassieke Thaise basilicum als zijn ‘heilige’ variant zijn hele verfijnde en gezonde kruiden waarmee ik graag experimenteer.

Koken met heilige basilicum

Omdat ik zo gefascineerd was door al die nieuwe geuren en smaken besloot ik om kookles te volgen in Thailand. Ik leerde koken bij Ya, die overigens ook Gordon Ramsey de kneepjes van de Thaise keuken leerde. Het eerste gerecht dat ik hier leerde maken was ‘chicken with holy basil’. Een heel simpel wokgrecht dat mooi in balans is en echt typerend voor de Thaise keuken: snel en eenvoudig met de nodige dosis pit.

Holy basil vind ik hier thuis terug op sommige marktjes maar het is ook bijna standaard terug te vinden in het assortiment van Aziatische speciaalzaken zoals Sun Wah in Antwerpen. Naast klassieke roerbakgerechten gebruik ik Thaise en heilige basilicum ook in sommige kruidige curry’s. Ik maak er zelfs thee van!

Zin gekregen in heilige basilicum? Probeer de recepten eens uit!

Thaise curry met kip en holy basil


 Thaise curry met kip en holy basil

Wok van varkensreepjes met maïskolfjes, paprika en Thaise basilicum


Wok van varkensreepjes met maïskolfjes, paprika en Thaise basilicum

Thee van Thaise basilicum


Thee van Thaise basilicum