Enkele jaren geleden was Kimchi nog een totale vreemde in de Belgische keuken, maar tegenwoordig is het een bijgerecht waar zowel foodtrucks, brasseries als toprestaurants mee willen uitpakken. Do try this at home!

Zelf kimchi maken

Kimchi watte? Kimchi is het nationale gerecht van Korea. Eigenlijk is het de verzamelnaam voor gefermenteerde groenten maar meestal hebben de Koreanen het over ‘Mak kimchi’. ‘Mak kimchi’ is het Koreaanse woord voor ‘gewone dagdagelijkse kimchi’ en wordt klassiek met kool bereid. Een Chinese kool, zout, wat vissaus, chilipepervlokken en je bent al aardig op weg om de perfecte kimchi te maken. Na slechts drie dagen fermenteren heb je je eigen pittige, krokante en frisse kimchi die na verloop van tijd enkel rijker in smaak zal worden. Wij zetten de basisprincipes alvast even op een rijtje.

Mak kimchi


Ingrediënten (voor 1 grote bokaal) 

  • 1 Chinese kool

  • 2 kl zout zonder jodium

  • 3 teentjes knoflook, geperst

  • 1 kl gember, fijngeraspt

  • 2 kl vissaus

  • 1 kl suiker

  • 3 kl Koreaanse chilivlokken (gochugaru)

  • 4 lente-uitjes, enkel het groen in stukken van 4 cm

  • ½ ui


Bereiding

  1. Snijd de kool in twee en snijd de twee helften nadien in drie. Verwijder de harde delen langs de onderkant. Strooi het zout over de kool en zet 50 minuten aan de kant.

  2. Door het zout is er vocht uit de kool gekomen. Spoel het zout van de kool en laat ze heel goed uitlekken.

  3. Meng de look met de gember, de vissaus en de suiker tot je een pasta krijgt. Meng er de chilivlokken onder en laat 15 minuten trekken.

  4. Snijd de lente-ui en de ui fijn en meng er de kruidenpasta door. Strijk de kool in met de mengeling van kruiden en ui.

  5. Doe het geheel in een glazen bokaal en druk goed aan. Gebruik wat water om de restjes kruidenpasta uit het kommetje te halen en giet het water bij in de de glazen bokaal met de kool. Sluit de bokaal en zet de kimchi gedurende drie dagen weg op een droge plaats op kamertemperatuur. Door het fermenteren zal de kool uitzetten, dus zet best een schaaltje onder de bokaal om het vocht op te vangen. Bewaar de kimchi nadien in de koelkast en gebruik het binnen de 6 maanden tot een jaar.


Naast het traditionele recept met kool, kan kimchi ook gemaakt worden van allerlei andere groenten zoals bloemkool of komkommer. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer door verschillende groenten met elkaar te combineren of extra kruiden toe te voegen.

Lust jij graag kimchi? Vertel het ons in de comments!