Italianen zijn trots op hun keuken en gastronomie, dat is duidelijk. Hoewel de laatste jaren heel wat zaken geautomatiseerd zijn, zweren de echte mama’s bij groenten uit eigen moestuin en pasta’s die nog met de hand gekneed, gerold en gesneden worden. Italianen houden van de traditie van de ambacht. De technieken voor het kneden van pasta en het maken van echte cavatelli worden generatie op generatie doorgegeven. Hier leert men niet uit kookboeken of van televisie maar staat men samen gezellig de hele dag te koken en toont la nonna de kneepjes van het vak.

cavatelli_olie

Cavatelli is een korte pastasoort die ook wel eens ‘orecchie di prete’ , ofwel ‘de oren van de priester’ wordt genoemd. Het zijn eigenlijk kleine pastaschelpjes die wat weg hebben van een minihotdogbroodje. Cavatelli worden met de hand gerold en nadien worden de ‘oortjes’ over een houten plankje gerold om die mooie streepjes erop te krijgen. Die laatste techniek gebruiken ze ook wel eens voor gnocchi (aardappelpasta). Op die manier neemt de pasta extra saus op en is hij nog beter van smaak.

Voor cavatelli gebruikt men meestal een pastadeeg zonder eieren, dat louter bestaat uit bloem, water, zout en soms een klein beetje olijfolie. Soms wordt voor het deeg van cavatelli ook wel ricotta toegevoegd of zelfs aardappelen. Zoals steeds in Italië geldt dat er vele recepten zijn, die sterk verschillen naar gelang de regio maar ook naar gelang de trattoria, de kokkin of de familie.

Pastadeeg moet na het kneden steeds rusten onder een vochtige handdoek. Nadien heb je twee opties: ofwel rol je er verschillende lange rolletjes van ofwel maak je meteen afzonderlijke bolletjes. Het moeilijkste komt eigenlijk pas daarna. Met je duim duw je het bolletje eigenlijk uit en door de elasticiteit van het deeg zullen de uiteinden terug naar binnen rollen en krijg je die mooie schelpachtige vormpjes. Zo vorm je eigenlijk elk oortje apart. Nadien laat je alles in een goede verluchtte ruimte een beetje drogen.

Verse pasta moet slechts een paar minuten koken. Als de cavatelli komen bovendrijven zijn ze eigenlijk klaar. Laat ze zeker niet te lang koken, want Italianen krijgen als het ware een hartaanval als de grens van ‘al dente’ overschreden wordt. Een bord cavatelli past prima bij een saus met veel room, kaas of vlees.

Zelf cavatelli maken, vergt dus heel wat handwerk maar loont absoluut de moeite. Ideaal voor een regenachtige zondag in de herfst want zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan een bord zelfgemaakte pasta?

Geïnspireerd? Probeer enkele van onze recepten! Het plankje vind je hier in onze webshop. 

Cavatelli met mosseltjes



Cavatelli met gekruide worst



Cavatelli met rundvlees en pancetta