Met hun krokante gefrituurde korst en een zachte kruidige vulling zijn samosa's ongetwijfeld een van de meest iconische streetfoodsnacks in India. Meestal zijn ze vegetarisch en worden ze gevuld met een mengeling van ajuin, aardappel, erwtjes of kikkererwten, chili en koriander maar soms doet men er ook kip bij. Deze fastfood vind je in India overal op straat en tegenwoordig zie je ze ook bij ons in hippe bars of foodtrucks opduiken als hapje. De perfecte bite size!

Samosa's met erwtjes
Samosa's met erwtjes

Streetfood is in. De foodtruckfestivals deze zomer waren haast niet te tellen en ik zag meermaals Indiase trucks opduiken onder klinkende namen als Mission Massala en Joeri Tandoeri, vaak ook met samosas op het menu.

Enkele jaren geleden sprak niemand over streetfood en werd er altijd wat denigrerend gedaan over ‘eten uit een kraampje’. In Azië lachen ze waarschijnlijk al een tijd met ons, wij die steeds kiezen voor een chique diner op restaurant en vaak meer betalen voor het interieur en de naam dan voor wat er op het bord verschijnt.

Streetfood staat voor de essentie, het draait om het eten en niet om allerlei poespas en show. In Azië houdt men battles en wedstrijden voor het beste streetfood en doen designinterieurs en Michelinsterren er weinig toe. Sinds kort wint ook streetfood bij ons aan belang en groeit de appreciatie. Een eerlijk hap voor een eerlijke prijs. Vaak laat het ons ook toe om voorzichtig nieuwe keukens te ontdekken en streetfood te proeven van overal ter wereld zo ook uit India waar samosa's geen hype maar een vaste waarde zijn.

Ik ken dit perfecte kruidige driehoekje al heel lang. Jammer genoeg ben ik zelf nooit in India geweest om daar ter plaatse de foodscene te ontdekken maar mijn liefde voor de Indiase keuken groeide in Londen, een fantastische culinaire stad die gastronomische invloeden kent van over de hele wereld en waar de Indische keuken razend populair is. Op de Borough Market, de Real Food Market @ South Bank en in de vele kleine Indische restaurantjes of take-aways is men niet vreemd van wat samosa's.

Ik was meteen verknocht aan deze kruidige driehoekjes en maak ze thuis nog geregeld als hapje voor bij een feestje. De kunst van de Indische keuken zit ‘m in het evenwicht tussen de kruiden. Een perfecte balans tussen zoet, zout en pikant is wat deze keuken zo speciaal maakt. Meestal bereid met hele simpele basisingrediënten maar wel een hele resem aan kruiden die het gerecht een extra kick geven. Kruidnagel, kardemom, kaneel, curry, kurkuma, koriander,… voor een Indisch diner breid je best tijdelijk je kruidenrekje even uit. Maar het loont want de rijkdom aan smaken en de geuren die je huiskamer vullen zijn gewoonweg fantastisch en voeren je mee naar warmere oorden. Do try this at home!

Ingrediënten voor 10 samosa's:

  • 10 vellen filodeeg
  • 200 g aardappelen
  • 100 g erwten
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 chilipeper, fijngehakt
  • 1 el boter
  • 2 kl korianderzaad
  • 2 el gember, fijngehakt
  • 4 kl koriander, fijngemalen
  • 4 kl komijn, fijngemalen
  • 1 kl kardemompoeder
  • Zout

Vind het volledige recept voor samosa's hier.