Van alle Aziatische keukens kent vooral de Thaïse keuken bij ons heel erg veel bijval. Rode, groene of gele curry met kip, Thaïse biefstuksalade, loempia’s of pad thai. Wie krijgt ze ter gelegenheid niet eens op zijn bord? Nochtans is er een klein Aziatisch broertje dat minstens evenveel aandacht zou moeten krijgen: de Vietnamese keuken, uitblinker op vlak van gezondheid, puurheid en evenwicht.

En nochtans is de Vietnamese keuken veel minder gekend. Hoe dat komt? Omdat er nog altijd meer westerlingen op reis gaan naar Thailand dan naar Vietnam? Omdat er minder Vietnamese dan Thaïse restaurants zijn? Vietnam is bezig aan een stevige remonte maar heeft nog wat inhaaltijd nodig.

Vietnamese viskoekjes
Viskoekjes (Cha Ca Quy Nhon)


De Vietnamese keuken beschrijven, is ook niet zo eenvoudig. Er bestaat immers niet zoiets als dé Vietnamese keuken. Daarvoor zijn er te veel regionale verschillen van noord naar zuid en hebben de bezetters van de afgelopen decennia allemaal hun sporen nagelaten. De invloedrijke Chinezen brachten eetstokjes en mie mee. De Cham voegden specerijen en kerrie toe. De Mongolen zetten aan tot de consumptie van rundvlees. En de Fransen brachten brood, koffie, yoghurt en kaas. Al deze invloeden zijn in een nieuwe vorm in de Vietnamese keuken opgenomen.

Maar er zijn ook de regionale klimaatverschillen, die voor culinaire variaties zorgen. Veel van de meest bekende Vietnamese gerechten, zoals de Vietnamese noedelsoep Pho, hebben hun geboorteplaats in het noorden. Omdat het daar kouder is, worden er veel stoofpotjes en soepen gemaakt. De keuken is er ook traditioneler en strikter in het gebruik van kruiden en ingrediënten. De gerechten zijn mild gekruid, ook omdat in het koelere klimaat de echte tropische specerijen niet direct voorhanden zijn.

In Centraal-Vietnam geeft men de voorkeur aan veel kleine bijgerechten en zijn de smaken ook pittiger en pikanter. Je vindt er ook het grootste aanbod en de allerbeste ingrediënten. Met dank aan de keizer die jarenlang in Hue woonde en dus zorgde voor een zeer verfijnde en lekker keuken. Je vindt er ook het grootste aanbod vegetarische gerechten die door de boeddhisten werden meegebracht.

De Zuid-Vietnamese keuken is dan weer veel eenvoudiger. In dit tropische gebied zijn exotisch fruit en groenten in overvloed en de Mekong Delta voorziet de bevolking van vis en garnalen. Veel gerechten zijn scherp gekruid met verse pepers, maar de eigen smaak van het hoofdbestanddeel is altijd duidelijk te proeven. Daarnaast houden de Zuid-Vietnamezen van zoetzure gerechten en curry’s. Vis en vlees worden geroosterd, gestoofd of snel geroerbakt. De Franse invloed is het grootst in het zuiden van het land: stokbrood is hier vaak onderdeel van de maaltijd.

Enkele recepten uit de Vietnamese keuken:

Gestoomde zeebaars (Ca Chem Hap)


Gestoomde zeebaars

Vietnamees broodje (Banh mi thit)


De Vietnamese keuken op een stokbrood

Uit liefde voor Vietnam: koken en reizen met QuyênDe Vietnamese keuken is eerlijk, puur en altijd vers. Nu we met z'n allen in de ban zijn van gezonde voeding en een gezonde levensstijl kan de Vietnamese keuken een grote bron van inspiratie zijn. Dit kookboek neemt je mee op een smaakroute door Vietnam. Tien steden van noord naar zuid. Ontelbare smaken. Culinaire hoogtepunten, doorspekt met persoonlijke anekdotes. Het leert je niet alleen de Vietnamese keuken kennen, maar ook de culturele aspecten van dit prachtige land en de boeiende persoonlijkheid van Quyên. Ontdek 'Uit liefde voor Vietnam: koken en reizen met Quyên' in onze webshop.