Vergeet die brooddoos, gevuld met ouderwetse boterhammen met kaas en hesp. Ga voor een 'tiffin', de nieuwe lunchbox ‘Indian style’ en neem een heerlijk geurende warme maaltijd mee naar het werk. Wedden dat je collega’s jaloers zullen zijn?

Tiffin: de nieuwe lunchbox

Terwijl wij onze kinderen naar school sturen met een brooddoos en we zelf vaak tijdens de lunch een broodje halen in de snackbar, gaat het er in Mumbai (India) wel anders aan toe. Het straatbeeld is er een feest voor je zintuigen: heerlijke geurende curry’s, een lawaaierige drukte en het beeld van miljoenen Indiase mannen en vrouwen die naar hun werk trekken met hun ‘tiffin’. Een tiffin is een soort herbruikbare lunchbox in meerdere verdiepingen met in elk ‘verdiep’ telkens een ander onderdeel van een gastronomische lunch. Traditioneel zijn tiffins gemaakt in metaal waardoor de maaltijd prima warm blijft tot aan de middagpauze. Tegenwoordig zijn er ook plastic versies die je kan opwarmen in de microgolf. De meeste tiffins bestaan uit 2 tot 4 lagen en die worden niet zomaar met eender wat gevuld. In India hecht men veel belang aan een evenwichtige samenstelling van een maaltijd en ook voor hun lunchbox hebben ze een bepaald gebruik.

Vul je lunchbox tot aan de top:  • De onderste laag: deze laag wordt meestal voorbehouden voor voeding die rijk is aan koolhydraten. Denk daarbij aan een stuk (naan)brood of wat rijst.  • De tweede laag: in deze laag zit het hoofdbestanddeel van de maaltijd, meestal rijk aan proteïnen. Dat kan zowel een vegetarische curry zijn met linzen als een gerecht met kip of lamsvlees.  • De derde laag: Voor deze laag kiest men vaak voor een gerecht met een zekere bite om zo verschillende texturen te krijgen in de maaltijd. Dan kan zowel met papadums en chutney als met krokante okra in een kruidenmengeling.


Er kan uiteraard gespeeld worden met de verschillende lagen. Zo kan je bijvoorbeeld de curry in de onderste (grootste) laag doen, en de rijst daarboven. Persoonlijk in te vullen dus!

Helemaal overtuigd maar nog op zoek naar inspiratie? Bekijk hier een recept voor een heerlijke Indische curry!

Wil je zelf een tiffin? Je vindt een prachtexemplaar in onze webshop!

Tiffin