Risotto is van oorsprong een gerecht uit Noord-Italië en deze streek is tot op vandaag dé plek bij uitstek om lekkere risotto te proeven. Een Noord-Italiaan eet gemiddeld wel zo’n 20 kg risotto per jaar! Zelf risotto maken schrikt velen af maar is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Voor de perfecte risotto starten we eerst en vooral met de rijst.

Risotto met knapperige gedroogde parmaham, venkel en rucola
Risotto met knapperige gedroogde parmaham, venkel en rucola, deze week te bestellen bij de 15gram Foodbox


Voor risotto is het belangrijk dat je een rijstsoort gebruikt met een korte korrel. Zo zijn er verschillende soorten risottorijst waarvan abrorio en carnaloni ongetwijfeld de bekendste zijn. Carnaloni bevat meer zetmeel en zal daardoor een romiger resultaat geven. Als je de eerste keer risotto maakt, neem je best deze rijst.

Ready? Set? Go! Met ons 5-stappenplan wordt jouw risotto gegarandeerd een succes!

Stap voor stap risotto maken


1. Soffritto (aanstoven): verhit wat boter of olijfolie in een stoofpot en voeg fijngesneden ajuin toe. Laat je de ajuin stoven tot deze mooi glazig en zacht is.
risotto_02_ajuin

2. Tostatura (roosteren): draai het vuur wat hoger en voeg de risottorijst toe. Laat de rijst kort mee stoven tot de rijstkorrels glazig worden.
risotto_03_rijst

3. Sfumare (blussen): blus de rijst met een glas witte wijn en laat de alcohol verdampen.
risotto_05_gaar

4. Brollo (bouillon): neem een lekkere bouillon (meestal kippenbouillon) en voeg wat bouillon toe aan de rijst. Laat de rijst dit vocht opnemen en roer. Giet er telkens beetje bij beetje de bouillon bij tot de rijst het vocht heeft opgenomen en mooi gaar is, dit duurt gemiddeld 18 minuten. De textuur bij risotto speelt een grote rol. De rijst moet mooi gegaard zijn maar mag niet te plat zijn. Het moet een smeuïg geheel zijn maar er moet toch een zekere ‘bite’ aan zitten (risotto kan je bijvoorbeeld niet in een serveerring dresseren, dan is hij te droog). Net daarom is het belangrijk om geregeld te roeren tijdens de bereiding. Zo komt er zetmeel vrij en dat zorgt voor een lekker romig resultaat.
rsiotto_04_bevochtigen

5. Mantecatura (afwerken): als de rijst volledig gaar is, voeg je wat boter en gemalen Parmezaanse kaas toe. Roer het geheel nog even kort door en laat het nog 5 minuten ‘uitdampen’ onder een deksel. Klaar!
risotto_06_parmezaan

Zin gekregen om een lekkere risotto te maken? Deze week zit er een heerlijke risotto met knapperige gedroogde parmaham, venkel en rucola bij de 15gram Foodbox!

Ontdek hier de andere risotto gerechten op 15gram!