Het aanbod van lekkere vleesvervangers is ondertussen gigantisch, en maar goed ook, maar soms hoef je het niet te ver te zoeken. Nederige paddenstoelen kan je omtoveren de ster van de maaltijd, waarbij je al lang niet meer aan vlees denkt. Dankzij hun vlezige textuur en de capaciteit om smaken te absorberen, kan je ze écht op vlees doen lijken, zonder in te boeten aan smaak. Door ze te marineren, roosteren, grillen,.... krijg je heel wat heerlijke mogelijkheden! We geven je graag enkele tips mee. 

 

Kooktips



  1. Marineren voor diepte van smaak: Paddenstoelen absorberen smaken uit marinades en kruidenmixen uitstekend. Marineer ze voor het koken in een mengsel van olie, azijn, knoflook en kruiden naar keuze. Grill of bak ze daarna voor een extra smaakdimensie.

  2. Vervang vlees in favoriete gerechten: Vervang gehakt of stukjes vlees in gerechten zoals taco's, lasagne of stoofschotels door fijngehakte paddenstoelen. Ze voegen een vlezige textuur toe en absorberen de smaak van de sauzen.

  3. Portobello burgers: Grote portobello-paddenstoelen kunnen dienen als uitstekende 'hamburger patties'. Gril ze en beleg ze met sla, tomaat, uien en je favoriete sauzen voor een heerlijke en gezonde plantaardige burger.

  4. Roerbakgerechten: Voeg paddenstoelen toe aan je favoriete roerbakgerecht voor een knapperige textuur en hartige smaak. Combineer ze met groenten en tofu of cashewnoten voor een evenwichtige maaltijd.

  5. 'Pulled' mushrooms: Paddenstoelen als oesterzwammen kan je uitstekend in reepjes trekken, waardoor ze qua textuur aan pulled pork of chicken doen denken. Met de juiste kruiding heb je echt die heerlijke 'pulled' ervaring!

  6. Paddenstoel kebabs: Marineer verschillende paddenstoelen met olie, knoflook en kruiden en rijg ze op een spiesje. Leg deze spiezen op de barbecue of in een grillpan. Genieten!


We trakteren je nog op enkele toprecepten:


Rillette van paddenstoelen


Rillette van paddenstoelen
Een klassieke rillette wordt van vlees gemaakt, maar deze vegetarische variant van paddenstoelen is even lekker. Perfect voor bij de aperitief met Kerst. Bekijk recept



Pulled mushroom burger met cripsy rijstchips en frisse koolsla


Pulled mushroom burger met cripsy rijstchips en frisse koolsla
Rijstpapier laat je normaal even wellen in water om ze dan op te rollen tot een loempia. Maar dat ze ook geweldige (en gezonde) chips kunnen worden, dat wist je waarschijnlijk nog niet. Gewoon even frituren, kruiden en klaar! Deze topper kan je deze week bestellen bij de 15gram-selectie bij Foodbag. Kies je gerechten hier! 



Oesterzwamsaté's met ovenfrietjes en gemarineerde komkommerlinten


Oesterzwamsaté's met ovenfrietjes en gemarineerde komkommerlinten
Zelf vegetarische saté's maken van oesterzwammen: niet alleen leuk, maar ook heel lekker. We serveren ze met krokante ovenfrietjes en de frisse komkommerlinten zorgen voor de perfecte balans. Bekijk recept



Hummus bowl met 'pulled' oesterzwammen en frisse groenten


Hummus bowl met 'pulled' oesterzwammen en frisse groenten
Vandaag trekken we naar het Midden-Oosten met deze heerlijk kruidige hummusbowl. Een kom met smeuïge hummus, afgewerkt met zelfgemaakte pulled oesterzwammen en frisse groenten. Een bom aan smaken en texturen. Bekijk recept



Pita met 'pulled' oesterzwammen


Pita met 'pulled' oesterzwammen
Wat een vondst, deze 'pulled' oesterzwammen. Het doet wat aan 'pulled pork' denken, maar dan in een heerlijke vegetarische versie! We maken er pita's mee, gevuld met de pulled oesterzwammen, gemarineerde sjalot en een zalig looksausje en ook nog een slaatje erbij. Een vegetarische topper! Bekijk recept



Vegan salade met patatjes, oesterzwammen en amandelen


Vegan salade met patatjes, oesterzwammen en amandelen
In tegenstelling tot andere paddenstoelen is de oesterzwam de enige echte volwaardige vleesvervanger. Oesterzwammen hebben niet alleen een vleesachtige smaak en structuur, maar bevatten bijna evenveel ijzer als vlees. Vlezig en toch groen! Bekijk recept



Taco's met oesterzwammen, gekaramelliseerde ui en tomatensalsa


Taco's met oesterzwammen, gekaramelliseerde ui en tomatensalsa
Vegetarische taco's met oesterzwammen. Daarbij komt licht zoete gekaramelliseerde ui en een heerlijke frisse tomatensalsa. Dat zal smaken! Bekijk recept



Champignonragout met sterrenkrokantjes


Champignonragout met sterrenkrokantjes
Al sinds de tijd van onze grootmoeder is het koninginnenhapje ofwel videekes een vaste waarde op het kerstdiner. Een makkelijk vegetarisch alternatief hiervoor is deze champignonragout met sterrenkoekjes uit bladerdeeg. Zorg zeker voor wat extra, want als de vleeseters hiervan proeven, gaan ze er meer van willen. Bekijk recept



Parmentier met champignonragout en hazelnootcrumble


Parmentier met champignonragout en hazelnootcrumble
Zin in een lekker hartverwarmend en hartig gerecht? Deze vegetarische parmentier vervult al je wensen. Onderaan een laag zalige champignonragout, daarbovenop romige aardappelpuree en tenslotte een verrassende hazelnoot-parmezaancrumble. Dat zal smaken! Bekijk recept



Wraps met shoarma van oesterzwam, Libanese salade en feta


Wraps met shoarma van oesterzwam, Libanese salade en feta
Op zoek naar een vegetarisch, volwaardig alternatief voor shoarmavlees? Je hebt het gevonden! Deze oesterzwammen 'masseer' je met shoarmakruiden, olie en zout. Laat ze dan garen in de oven en klaar! Echt, het is verbazend lekker en geeft je echt dat 'pita-gevoel'. Dat wil je toch proberen? Bekijk recept