Vegan salade met patatjes, oesterzwammen en amandelen

30 MIN
2 personen
Vegan salade met patatjes, oesterzwammen en amandelen

In tegenstelling tot andere paddenstoelen is de oesterzwam de enige echte volwaardige vleesvervanger. Oesterzwammen hebben niet alleen een vleesachtige smaak en structuur, maar bevatten bijna evenveel ijzer als vlees. Vlezig en toch groen!

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • ½ teentje knoflook
  • 125 ml sojayoghurt
  • ½ limoen
  • 100 gr stoofselder
  • 1 groene appel
  • ½ kropsla
  • 30 gr amandelen
  • 250 gr oesterzwammen
  • 2 el sojasaus
  • olijfolie
  • scheutje rode wijnazijn
  • zwarte peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm (schillen hoeft niet). Schik op de bakplaat en hussel door elkaar met wat olie, zout en zwarte peper. Schuif 20-25 min. in de oven, tot de aardappelen mooi goudbruin zijn. Schep halverwege eens om.
  2. Dressing: pers de knoflook. Meng de sojayoghurt met de helft van de knoflook, een kneepje limoensap, zout en zwarte peper (zie tip).
  3. Snijd de selder in boogjes en de appel in blokjes van 0,5 cm. Scheur de kropsla in hapklare stukken. Meng de sla, selder en appel door elkaar. Besprenkel met een scheutje olijfolie, zout en zwarte peper.
  4. Rooster de amandelen in een pan zonder vetstof. Laat afkoelen en hak grof.
  5. Haal de aardappelen uit de oven, laat heel even afkoelen. Meng de dressing onder de lauwe aardappelen. Meng vervolgens onder de salade.
  6. Halveer de oesterzwammen, snijd grote exemplaren in 4. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe stoofpot en laat goed heet worden. Schep de oesterzwammen in de pot. Bak 2 min. op hoog vuur en zonder deksel op de pot, tot de champignons beginnen te 'piepen'. Blus met de sojasaus en rode wijnazijn. Kruid met flink wat zwarte peper. Verlaag het vuur en laat nog 2 min. bakken zonder deksel op de pot.
  7. Schep de oesterzwammen onder de salade. Werk af met de amandelen. Smakelijk!
  8. TIP: Voeg wat mosterd toe voor dat extra beetje pit.