Aardappel-saffraansoep met geroosterde notengranola, dille en citroenzeste

45 MIN
4 personen
Aardappel-saffraansoep met geroosterde notengranola, dille en citroenzeste

Een heerlijke vegetarische én feestelijk soepje, met saffraan, aardappel, notengranola, dille en citroenzeste. Smakelijk!

Ingrediënten

  • 150 gr notenmengeling, amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten
  • 1 el vloeibare honing
  • 1 gele ui
  • 600 gr aardappelen
  • 4 draadjes saffraan
  • 50 gr hoeveboter
  • 1 teentje knoflook
  • 20 gr dille
  • 1 citroen, biologisch
  • olijfolie
  • 1 el paprikapoeder
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Notengranola: Verwarm de oven voor op 170° C en bedek een bakplaat met bakpapier. Hak de notenmengeling grof en schep op de bakplaat. Giet er de vloeibare honing over uit, strooi er het paprikapoeder over en kruid met wat zout. Schep om en spreid mooi uit over de bakplaat. Schuif de oven in voor 5 min. Roer alles goed om en schuif dan voor nog eens 5 min. de oven in. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  2. Soep: Pel de gele ui en snijd in dunne ringen. Snijd de prei in dune ringen. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe pot en laat daarin de ui en de prei stoven. Strooi er wat zout over, roer door en laat 15 min. fruiten. Op die manier worden de prei en de ui boterzacht, niet alleen qua textuur, maar ook qua smaak.
  3. Boen ondertussen de gewone aardappelen goed schoon (schillen hoeft niet). Snijd ze in blokjes van 2 cm en voeg toe aan de pot met prei (na 15 minuten). Schep goed om en laat zo 5 min. stoven. Giet er dan 1 liter water bij en breng aan de kook. Verkruimel er de bouillon over en laat zo 30 min. koken.
  4. Saffraanboter: Breng 250 ml water aan de kook. Los daarin ½ kl saffraan op en roer goed door. Zet opzij. Smelt de boter in een pannetje. Pel de knoflook en hak fijn. Schep mee in de pan bij de boter en laat fruiten samen met een snuif zout en zwarte peper tot de knoflook begint te geuren en licht bruin begint te kleuren. Giet er dan de saffraan bij en laat 5 min. pruttelen. Haal dan van het vuur.
  5. Mix de soep en giet er de saffraanboter bij. Zet opnieuw op het vuur, breng aan de kook, proef en kruid af met zout en zwarte peper.
  6. Serveren: Haal enkele blaadjes dille van takjes. Schep die in een kommetje, samen met de notengranola. Zeste er de schil van de citroen bij en giet daar dan de soep over. Werk af met een kneepje citroensap.