Ontbijt wordt overal geprezen als de belangrijkste maaltijd van de dag. Bij ons eten we vooral brood als ontbijt en de laatste tijd winnen ook havermout en granola sterk aan populariteit. Maar wat wordt er eigenlijk over de grens gegeten? Ik zet mijn favoriete wereldse ontbijtjes op een rij.

Toegegeven, ik ben niet echt een voorbeeld als het op ontbijten aankomt. Tijdens de week maak ik er te weinig tijd voor en eet ik vaak onvoldoende. Het is misschien niet echt de beste tactiek maar tijdens het weekend heb ik altijd de neiging om mijn gebrek aan ontbijt in te halen.

Ik hou ervan om telkens iets nieuws te proberen en daarbij ook over de grenzen te kijken. Zo ben ik absoluut een fan van ‘eggs benedict’. Maar de traditionele Amerikaanse variant met twee hartige muffinhelften, spek en hollandaisesaus laat ik liever aan mij voor bij gaan. Geef mij maar een lichte versie van ei benedict met gerookte zalm en groene asperges.

Ei benedict met groene asperges

Ook de echte American pancakes staan bij ons geregeld op het menu tijdens het weekend. Ik vind ze het lekkerst met blauwe bessen en honing of ahornsiroop.

American pancakes

Nog zo’n klassieker bij de eigerechten zijn huevos rancheros. Dit ontbijt komt uit Mexico en bestaat uit een tortilla met een pittige tomaten-chilisaus, bonen en eieren. Lekker stevig!

Huevos rancheros

Als het wat zoeter mag, kunnen klassieke wentelteefjes mij ook wel smaken. Super lekker met huisgemaakte confituur of vers fruit.

Wentelteefjes

Maar als ik nood heb aan een stevige chocoladeboost ga ik voor churros con chocolate. Dit is het traditionele ontbijt van de Spanjaarden. Zij dopen hun gefrituurde churros (ze smaken een beetje naar krokante smoutebollen) in een rijke chocoladesaus. Dit is echt wel een bommetje! Ik eet ze het liefst gewoon met poedersuiker.

Churros met warme chocolade

Natuurlijk hou ik ook van een Frans ontbijt. Ik vind het bovendien zalig om zelf koffiekoekjes te bakken. Met de geur van verse koffiekoeken mag je mij echt wakker maken. Probeer deze rozijnenkoeken of koffiekoek met abrikozen eens.

Rozijnenkoeken
Rozijnenkoeken


Koffiekoek met abrikoos
Koffiekoek met abrikoos


Spijtig genoeg kan je niet elk weekend zo uitgebreid ontbijten. Als het snel en gezond moet zijn, hou ik wel van een frambozensmoothie of yoghurt met granola, een hype die tegenwoordig over de hele wereld wel gesmaakt wordt.

Frambozen smoothie
Frambozen smoothie


Granola
Granola