De Japanse keuken blijft maar aan populariteit winnen in onze contreien! En helemaal terecht, de combinatie van uiterst verse ingrediënten en typerende smaakmakers zorgt voor (meestal) zeer voedzame, gezonde én smakelijke gerechten. Na de vele sushibars schieten de ramen-shops in onze steden als paddenstoelen (bomvol umami) uit de grond! Maar proefde je al eens okonomiyaki of tonkatsu? En heb je al eens gekookt met miso? Wij stelden een lijstje op van 10 iconische gerechten/producten die je zeker en vast eens moet proeven!

Om op je bucketlist te zetten:

  1. Sushi: de iconische rijstrolletjes in zeewier met verse rauwe vis. Ondertussen heeft iedereen ze wel al eens geproefd. En de meeste mensen zijn ook helemaal verkocht! Leuk projectje om thuis ook eens te proberen maken.

  2. Ramen: de ramen-hype is echt! Heerlijke smaakvolle noedelsoep met allerlei toppings, een favoriete lunch van de Japanner.

  3. Tonkatsu: tonkatsu is de Japanse versie van een krokante schnitzel, meestal op basis van varkensvlees of kip. Heerlijk met noedels en currysaus of tussen een broodje ('sando' heet dat dan). Tip: deze week kan je tonkatsu bestellen bij Foodbag.be, alvast ééntje dan om van de bucketlist te schrappen!

  4. Tempura: groenten en/of zeevruchten gefrituurd in een heerlijk luchtig, krokant jasje. Zalig bij het aperitief!

  5. Miso: miso is gefermenteerde sojabonenpasta die een geweldige smaakmaker is in tal van Japanse gerechten. Alvast een tipje van de sluier: ook bij foodbag.be zullen ze het komende jaar miso regelmatig op het menu zetten, ideaal om eens te testen dus. Één van onze favoriete combinaties is aubergine met miso, overheerlijk!

  6. Okonomiyaki: okonomiyaki is een Japanse omelet met groenten. Okonomi betekent letterlijk 'wat je wilt', en yaki 'gebakken'. Je kan er heel wat ingrediënten (lees: restjes) in kwijt. Dit moet je proeven!

  7. Tofu katsu: hoe maak je tofu lekker klaar? Wentel 'm in een krokant jasje van panko (= Japans paneermeel). Een nieuwe wereld gaat voor je open!

  8. Teriyaki: teriyaki is eerder een techniek, waarbij in reepjes gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een mooie glans (teri) krijgt. En het is ook overheerlijk!

  9. Udon: udonnoedels zijn dikke, stevige noedels op basis van tarwe. Ze worden gebruikt in tal van wokgerechten en soepen. Het is de ideale basis voor een heerlijk Japans vegetarisch noedelgerecht!

  10. Cotton cheese cake: Japan heeft ook zijn eigen cheesecake! Deze is zeer zacht, luchtig en gelukkig helemaal niet zo moeilijk om te maken!


Klaar om te koken? Wij hebben de recepten voor jou verzameld. Itadakimasu! ("Laten we eten!").


Zalm en avocado maki sushi


Gerookte zalm en avocado sushi
Gooi hoge ogen met zelfgemaakte sushi met gerookte zalm en avocado, een zalige combinatie! Sushi kan je serveren als hapje, of als volwaardige maaltijd. Bekijk recept



Japanse Tan Tan ramen met gehakt, pindasaus, paksoi en champignons


Japanse Tan Tan ramen met gehakt, pindasaus, paksoi en champignons
Duik in deze kom Japanse Tan Tan ramen en ontdek de culinaire dans tussen China en Japan. Wat ooit begon als Chinees streetfood, werd in Japan nieuw leven ingeblazen. Een warme umami- omhelzing met een vleugje geschiedenis in elke slurp. Bekijk recept



Tonkatsu met currysaus, paksoi en Chinese kool


Tonkatsu met currysaus, paksoi en Chinese kool
Tonkatsu is de Japanse versie van een krokante varkensschnitzel. Deze wordt in Japan vaak geserveerd met rijst en currysaus (karē). Ik serveer er ook nog een grote lading extra groenten bij! Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Tempura


Tempura
Tempura is een Japanse bereiding van vlees, vis of groenten in een krokant jasje. Heerlijk als aperitief! Serveer met lekkere dipsausjes. Bekijk recept



Miso aubergine


Miso aubergine
Deze Aziatisch getinte aubergines met miso zijn verrassend lekker van smaak. Dit veganistische hoofdgerecht is super gezond en maak je makkelijk klaar! Bekijk recept



Okonomiyaki met spek en wortelsalade


Okonomiyaki met spek en wortelsalade
Okonomiyaki is een Japanse omelet met wittekool. Okonomi betekent letterlijk 'wat je wilt', en yaki 'gebakken'. Wij doen er prei en spek bij, lekker! Daarbij maken we een frisse wortelsalade en een origineel sausje. Geniet van deze Japanse ontdekking! Bekijk recept



Tofu katsu met rijst, wokgroenten en zoetzure komkommer


Tofu katsu met rijst, wokgroenten en zoetzure komkommer
We zijn dol op de Japan en dan vooral op de Japanse keuken! En tofu katsu is een gerechtje dat we steevast bestellen bij de Japanner. Katsu is de naam voor het krokant korstje dat je rond de tofu maakt. Heerlijk! Bekijk recept



Varkensreepjes teriyaki met rijst en krokante groenten


Varkensreepjes teriyaki met rijst en krokante groenten
Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij in reepjes gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een mooie glans (teri) krijgt. Het klinkt moeilijker dan het is, dat bewijst dit heerlijke roerbakgerecht met sappige reepjes varkensvlees, krokante wokgroentjes en rijst. Heerlijk! Bekijk recept



Udonnoedels met oesterzwammen, spinazie en een spiegelei


Udonnoedels met oesterzwammen, spinazie en een spiegelei
Een snelle, lichte, vegetarische én gezonde maaltijd, geïnspireerd op de Japanse keuken. Gewokte oesterzwammen, knoflook, gember en spinazie met daarbij voedzame udonnoedels en een soja-limoensausje. Serveer er een spiegelei bij, een perfecte combinatie! Bekijk recept



Japanse cotton cheese cake


Japanse cotton cheese cake
Japanse cotton cheese cake is een heel luchtige kaastaart met een subtiele smaak en heerlijke textuur. Je kan extra's zoals matchapoeder toevoegen. Bekijk recept