Zalm teriyaki met noedels, champignons, broccoli en pindanoten

35 MIN
2 personen
Zalm teriyaki met noedels, champignons, broccoli en pindanoten

Teriyakisaus klikt heel exotisch en kopen veel mensen in de winkel. Maar wist je dat je deze Japanse saus heel eenvoudig zelf kunt maken? Dat duurt helemaal niet lang en lukt gegarandeerd! We leggen je uit hoe.

Ingrediënten

  • 50 ml sojasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 broccoli
  • 250 gr witte champignons
  • 1 stengel lente-ui
  • 25 gr pinda's
  • 150 gr udon noedels
  • 300 gr zalmfilet
  • olie
  • 2 kl bruine suiker
  • 2 kl witte wijnazijn
  • 2 kl maïszetmeel
  • zout
  • zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Breng een pot met gezouten water aan de kook voor de noedels en broccoli.
  2. Teriyakisaus: meng in een steelpan de sojasaus met 50 ml water, de bruine suiker (of honing) en witte wijnazijn. Pers de knoflook erbij. Los het maiszetmeel op in een klein scheutje water en roer los. Meng onder de saus. Breng aan de kook, tot de saus stroperig wordt en zet het vuur af.
  3. Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de champignons in 4, grote exemplaren in 6. Snijd de lente-ui in ringen. Hak de pindanoten grof (zie tip).
  4. Kook intussen de noedels en broccoli 4 min. samen. Giet af, maar bewaar een kopje van het kookvocht. Meng de noedels en broccoli in de kookpot met de helft van de teriyakisaus. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe om de noedels smeuïger te maken. Houd warm op zacht vuur terwijl je de zalm bakt.
  5. Verhit een scheut olie in een pan en bak de champignons goudbruin in 5 min. op hoog vuur. Kruid op het einde met een snuifje zout en zwarte peper. Haal uit de pan en schep bij de noedels en broccoli in de kookpot.
  6. Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en bak de zalm 2 min. op hoog vuur. Zet het vuur zacht, draai de vis om en giet de rest van de teriyakisaus over de zalm. Laat nog 2 min. garen en karamelliseren.
  7. Schik de noedels in een diep bord en schik de zalm erbovenop. Werk af met de pindanoten en lente-ui. Smakelijk!
  8. TIP: Rooster de pindanoten eventueel in een droge pan. Zo krijgen ze nog meer smaak.