Tofu katsu met rijst, wokgroenten en zoetzure komkommer

40 MIN
2 personen
Tofu katsu met rijst, wokgroenten en zoetzure komkommer

We zijn dol op de Japan en dan vooral op de Japanse keuken! En tofu katsu is een gerechtje dat we steevast bestellen bij de Japanner. Katsu is de naam voor het krokant korstje dat je rond de tofu maakt. Heerlijk!

Ingrediënten

  • 200 gr. tofu
  • 125 gr. volkoren rijst
  • 1 minikomkommer
  • 2 el sojasaus
  • 1 el srirachasaus
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr. panko
  • 400 gr. Chinese wokgroenten
  • 1 kl Chinees vijfkruidenpoeder
  • ½ blikje tomatenpuree
  • 1 lente-ui
  • scheutje olie
  • 1 kl suiker
  • 60 ml plantaardige drink of melk
  • 2 el bloem
  • 1 el maïszetmeel
  • snuifje paprikapoeder
  • zout en zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Laat de tofu uitlekken. Wikkel vervolgens in keukenpapier of een schone handdoek en druk al het vocht eruit. Snijd de tofu in 2 gelijke, dunnere plakken.
  3. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  4. Zoetzure komkommer: snijd de komkommer in stukken en sla met het handvat van een keukenmes de stukken een beetje kapot (zie tip). Meng de sojasaus met de srirachasaus, suiker en appelazijn. Pers de knoflook erbij en schep onder de komkommer. Laat marineren.
  5. Tofu katsu: meng de plantaardige drink, bloem, het maïszetmeel en paprikapoeder in een bord. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Schep de panko in een tweede bord. Haal de plakken tofu eerst door het bloemmengsel en vervolgens door de panko. Leg op de bakplaat en rooster zo'n 10 min., draai vervolgens om een rooster nog 10 min. Rooster tot slot nog 5 min. onder de grill, tot de tofu goudbruin kleurt.
  6. Verhit een scheut olie in een wokpan op hoog vuur. Roerbak de wokgroenten in 6-8 min. beetgaar. Kruid met het vijfkruidenpoeder. Schep tot slot de rijst bij de groenten.
  7. Schep de zoetzure komkommer uit de marinade. Roer vervolgens de tomatenpuree door de marinade.
  8. Hak de lente-ui fijn. Snijd de tofu katsu in plakken. Serveer met de rijst, zoetzure komkommer en marinade. Werk af met de lente-ui. Smakelijk!
  9. TIP: De bedoeling van het crushen van de komkommer is dat je hem licht kneust in plaats van fijn te snijden. Op die manier loopt de dressing er niet af, maar dringt die lekker in het vruchtvlees!