Heb jij een gerecht of ingrediënt, als je het op een menukaart ziet prijken, waar je niet aan kan weerstaan, en dus keer op keer opnieuw bestelt? Wel, bij mij is dat feta, de Griekse schapenkaas, vaak in een ‘Griekse salade’. Die heerlijke, hartige zoute smaak, die perfect past bij frisse, rauwe groenten en olijfolie... Op een zonnige dag smaakt dat zó goed. Ik ontdekte het als kind op reis naar het Griekse eiland Kos. Daar at ik élke middag en avond wel een ‘Greek salad’, of een Griekse boerensalade, zoals de Grieken het zelf noemen. Sindsdien heb ik zo goed als altijd feta in huis.

Wat maakt deze kaas nu zo speciaal? Schapenkaas wordt zowat in het hele Mediterraans Zeegebied gemaakt, en kreeg op de duur ook altijd de benaming ‘feta’. De Grieken trokken aan de rem, en zorgden erbij dat de échte feta een oorsprongslabel kreeg. Daarbij stelden ze ook 15 ‘feta-geboden’ op, die elke echte Griek in zijn hart draagt. Hierbij enkele van de belangrijkste:

  • Het wordt gemaakt van schapenmelk, maar mag ook maximaal 30% geitenmelk bevatten

  • Feta mag maar in bepaalde delen van Griekenland gemaakt worden, en moet minstens 60 dagen rijpen

  • Er mogen geen antibiotica, kleurstoffen of conserveermiddelen toegevoegd worden aan de kaas

  • In een Griekse boerensalade mag énkel feta gebruikt worden


Je merkt het, de Grieken nemen hun feta heel serieus, en maar goed ook! Zoals ik al vertelde, vind ik de kaas overheerlijk in een eenvoudige salade, maar er zijn nog andere feta-matches die overheerlijk zijn. Ik zet ze even op een rijtje, er zitten een aantal zeer verrassende combinaties bij!

Feta + komkommer + tomaat: de klassieker


Dit is dé Griekse boerensalade. Een echt vast recept bestaat er niet, dat is eerder streekgebonden, maar over het algemeen vind je er altijd wel tomaat, komkommer, paprika, rode ui, olijven, lekkere Griekse olijfolie en witte wijnazijn in. En feta natuurlijk. In deze versie is de komkommer versneden met een ‘spiralizer’, een leuke twist!

Griekse salade met komkommerslierten

De klassieke Griekse salade met feta en komkommerslierten

Feta + spinazie


Feta en spinazie lijken wel voor mekaar gemaakt. Je vindt deze heerlijke combinatie terug in heel veel Midden-Oosterse gerechten, vaak als vulling voor een pasteitje met een krokant korstje. Doe er nog wat look en citroenzeste bij, en je bent in de zevende hemel!

Spanakopita

Griekse spanakopita

Spinazietaartjes 

Lekkere spinazietaartjes met feta

Feta + aubergine


Producten die uit dezelfde regio komen, die doen het meestal heel goed samen, zo ook voor aubergine en feta. De kaas behoudt vrij goed zijn vorm als hij opgewarmd wordt, maar smelt dan heerlijk in de mond.

Gevulde aubergines met feta

Heerlijk gevulde aubergines met feta

Feta + watermeloen + munt


Wie dit geproefd heeft, wéét dat dit echt een topcombo is. Mensen vinden het soms vreemd om fruit met zout te combineren, maar in dit geval werkt het echt fantastisch. Super verfrissend op een zwoele avond, of ideaal als slaatje bij de barbecue.

Watermeloensalade met feta en munt

Een frisse watermeloensalade met feta en munt

Feta + kip + avocado


Wederom beste vriendjes, deze drie. Ideaal om een Grieks geïnspireerde hamburger te maken.

Kippenburger met avocado

Een lekkere kippenburger met avocado en feta

 

Feta + rode biet


Ook bij de health freaks doet feta het erg goed. Het is de zalige zonde in dit supergezond slaatje met quinoa en rode biet, of een hummus van rode biet en feta.

Quinoa taboule met rode biet

Een gezonde quinoa taboulé met rode biet

Hummus van rode biet

Smeuïge hummus met rode biet

Feta + zoete aardappel


Het zoete van de aardappel, het zoute van de feta, het is misschien geen verrassing dat dat past. Feta is trouwens ook heerlijk als je er een crème van maakt, door fijn te mixen met wat Griekse yoghurt. Nog een crunchy extra voor dit gerechtje? Bak er wat blokjes chorizo bij!

Rösti van zoete aardappel met fetacrème en avocado

Een lekkere rösti van zoete aardappel met fetacrème en avocado

γευστικός (*gefstikós, oftewel ‘smakelijk’ in het Grieks)