Naast mozzarella en parmezaan, is ricotta goed bezig om één van de populairste Italiaanse kazen te worden! Deze frisse, zachte kaas, met zijn lichte en ietwat zoete smaak, is zowel eenvoudig als licht. Al kan ze ook zorgen voor een complexere smaak en textuur in een gerecht. De kaas kan zowel in zoete als in hartige gerechten worden gebruikt. We tonen je hoe!

 

Hoe wordt ricotta gemaakt?


Ricotta onderscheidt zich van andere kazen door zijn unieke productieproces. In tegenstelling tot de meeste kazen, die worden gemaakt van de verse melk zelf, is ricotta traditioneel een bijproduct van de kaasproductie. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft na het stremmen van melk voor andere kazen, zoals mozzarella of provolone. Deze wei bevat nog steeds genoeg eiwitten en vet, en door het opnieuw te verhitten, ontstaan er kleine, zachte vlokken die bekend staan als ricotta, wat letterlijk "opnieuw gekookt" betekent in het Italiaans.

Het productieproces begint met het verhitten van de wei tot een temperatuur dicht bij het kookpunt. Vaak wordt er een zuur (zoals citroensap of azijn) toegevoegd om de coagulatie te helpen. Terwijl de wei verhit wordt, scheiden de resterende eiwitten en vetten zich af en vormen kleine, zachte korrels. Deze worden vervolgens voorzichtig uit de vloeistof geschept en uitgelekt, meestal in fijne zeefdoeken, om de uiteindelijke zachte kaas te vormen.

 

Hoe gebruik je ricotta?


Een van de meest traditionele toepassingen van ricotta is als vulling voor pasta, zoals in ravioli of lasagne. Gemengd met kruiden, geraspte kaas, en vaak in combinatie met spinazie, biedt ricotta een romige, smaakvolle maar toch niet te zware vulling die perfect samengaat met de pasta en saus.

Ricotta kan ook een hoofdrol spelen in hartige gerechten. Het is heerlijk wanneer het wordt gesmeerd op een knapperige bruschetta, gemengd in frittatas, of gebakken in de oven. Het kan ook worden gebruikt als een romige toevoeging aan sauzen of als topping voor pizza's, waardoor een rijke textuur en een subtiele smaaknuance wordt toegevoegd.

Ricotta is tenslotte ook een populaire vulling voor vele Italiaanse desserts, zoals cannoli, een knapperige, buisvormige schelpje gevuld met zoete, romige ricotta. Het wordt ook gebruikt in gebak zoals cheesecakes en ricotta taarten, waar het zorgt voor een lichtere, luchtigere textuur als roomkaas.

De kaas wordt soms ook gedroogd, dan krijg je 'ricotta salata'. Die is dan veel harder en intenser van smaak. Je kan de kaas over je Italiaanse gerechten raspen.

Je merkt het, je kan heel creatief aan de slag met de kaas. Dat deden wij alvast!


Verse pasta met gebakken ricotta, selder en Provençaalse kruiden


Verse pasta met gebakken ricotta, selder en Provençaalse kruiden
Een vegetarisch pastagerecht, geïnspireerd op een van de fantastische recepten van Jamie Oliver. Hij blijft een fantastische inspiratiebron! Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Snelle citroenrisotto met spinazie en ricotta


Snelle citroenrisotto met spinazie en ricotta
Hoe maak je de lekkerste snelle risotto klaar? We helpen je graag! Gebruik speciale snelkook risotto rijst, die is in iets meer dan 10 minuutjes klaar, handig toch? We maken een heerlijke frisse combinatie van gegrilde citroen (echt heerlijk, beloofd!), frisse kaas en spinazie. Bekijk recept



Ravioli met ricotta en spinazie


Ravioli met ricotta en spinazie
De lekkerste ravioli maak je zelf! Heerlijk Italiaans comfort food! Bekijk recept



Lasagne met spinazie en ricotta


Lasagne met spinazie en ricotta
Spinazie en ricotta, ze lijken wel geboren voor mekaar! Een heerlijke combinatie waar je zoveel creatieve bereidingen mee kan maken, zoals bijvoorbeeld in een originele vegetarische lasagne. Maar een kwartiertje werk voor jou in de keuken, de rest doet de oven! Laat het smaken! Bekijk recept



Cannelloni met spinazie en ricotta


Cannelloni met spinazie en ricotta
Een echte Italiaanse klassieker! Je kan cannellonipijpjes gebruiken, of lasagnevellen kort koken en ze dan oprollen met de vulling. Een vegetarische topper! Bekijk recept



Caponata traybake met ricotta


Caponata traybake met ricotta
De klassieke caponata is een kruidig stoofpotje met tomaat en aubergine. Deze versie is minder sauzig, maar daarom niet minder smaakvol! Om hem extra smeuïg te maken, voegt Stefanie van Foodlove aan deze caponata romige kaas toe, die we ook even meebakken in de oven. Heerlijk met een sneetje zuurdesembrood of lookbrood. Bekijk recept



Conchiglie met Italiaanse ham en ricotta


Conchiglie met Italiaanse ham en ricotta
Een eenvoudige Italiaanse pasta, die toch wat meer 'cachet' heeft. Conchiglie met een pure tomatensaus met daarbij enkele scheppen frisse kaas en reepjes Italiaanse ham (prosciutto). Ziet er geweldig goed uit, smaakt nog beter en zo snel en gemakkelijk. Dit gerecht heeft het allemaal! Bekijk recept



Gestoofde groenten met kruidige Italiaanse kaas


Gestoofde groenten met kruidige ricotta
Een eclectisch gerecht, met heel veel groenten en een verrassende sojasaus-balsamico-honingsaus, maar het werkt wonderwel! Zeker ook in combinatie met de kruidige kaas met basilicum en crunchy pijnboompitten. Een origineel koolhydraatarm, snel en vegetarisch gerecht! Bekijk recept



Nectarinetaart met honing en kaas


Nectarinetaart met honing en ricotta
Een heerlijke originele taart met kruimeldeeg, nectarines, pistachenootjes, frisse kaas en lekker veel honing. Je kan de nectarines ook vervangen door verse vijgen. Bekijk recept



Mugcake met ricotta en frambozen


Mugcake met ricotta en frambozen
Heerlijk luchtig is deze mugcake met ricotta en frambozen. Je maakt het als makkelijk dessert of zelfs ontbijt! Bekijk recept