Caponata traybake met ricotta

40 MIN
2 grote porties
Caponata traybake met ricotta

De klassieke caponata is een kruidig stoofpotje met tomaat en aubergine. Deze versie is minder sauzig, maar daarom niet minder smaakvol! Om hem extra smeuïg te maken, voegt Stefanie van Foodlove aan deze caponata romige ricotta toe, die we ook even meebakken in de oven. Heerlijk met een sneetje zuurdesembrood of lookbrood.

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gr milde, zwarte olijven (ontpit)
  • 75 gr appelkappertjes
  • 250 gr kerstomaten
  • 250 gr ricotta
  • ½ el Provençaalse kruiden
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 el kwalitatieve balsamico-azijn
  • enkele sneden zuurdesembrood, eventueel ingewreven met een teentje look
  • 1 handvol basilicumblaadjes
  • olijfolie
  • peper en zout

BEREIDING

  1. Verhit de oven op 180°C hetelucht.
  2. Snijd de aubergine in blokjes van 1 à 1,5 cm en meng met 2 eetlepels olijfolie. Verdeel over de bakplaat, plaats in de oven en laat al 10 min garen terwijl de oven verder opwarmt.
  3. Snijd ondertussen de rode ui in parten en pel de look. Verwijder ook het binnenste uit de look.
  4. Spoel de olijven en de appelkappertjes. Snijd de olijven in ringen en snijd de grootste appelkappertjes in twee. De steeltjes eten we niet op, je kan die dus verwijderen of er (voor de schoonheid :)) aan laten.
  5. Neem een kommetje en meng hierin de kerstomaten, rode ui, look, olijven en kappertjes (zie tip) met een lepel olie.
  6. Haal de aubergines uit de oven, en verdeel de ingrediënten uit het kommetje erover. Maak plaats voor de ricotta. Draai het potje zodat de ricotta eruitvalt op de hete bakplaat.
  7. Besprenkel de ricotta met olijfolie. Kruid de volledige bakplaat met Provençaalse kruiden, peper en zout en plaats 15 minuten in de oven.
  8. Haal de bakplaat uit de oven, strooi er de pijnboompitten overheen en besprenkel met de balsamico-azijn. Plaats de ovenschaal een laatste 5 minuten in de oven.
  9. Bak ook het brood enkele minuten in de oven, of toast het in de broodrooster.
  10. Werk de traybake af met verse basilicum en serveer.
  11. TIP: Appelkappertjes zijn groter en zachter van smaak dan de gewone kappertjes. Heb je enkel gewone in huis? Gebruik dan een kleinere hoeveelheid.