Pesto, de Italiaanse klassieker uit Genua, wie vindt dat niet lekker? De traditionele versie op basis van verse basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitjes, olijfolie en knoflook is erg populair vanwege zijn rijke smaak. Omdat we graag creatief zijn in de keuken bedachten we verschillende variaties voor pesto.

De naam ‘pesto’ betekent letterlijk ‘gestampt’, gezien het traditioneel wordt bereid in een vijzel. Het spreekt voor zich dat pesto voor meer kan gebruikt worden dan een pasta pesto: als saus op een burger, als kruiding in een couscousschotel of als smaakmaker in een salade. Maar ook met de ingrediënten van de saus zelf kan je eindeloos variëren en je hoeft er zeker niet de klassieke groene versie van te maken.

Je kan simpelweg (een deel van) de basilicum vervangen door rucola of de Siciliaanse variant maken waarbij je de pijnboompitten vervangt door amandelen. Heb je al eens rode pesto gemaakt op basis van zongedroogde tomaten? Of zelfs met geroosterde paprika en cashewnoten?

Tot slot is pesto ook ideaal om je groenterestjes in de verwerken: ga maar eens creatief aan de slag met wat gegrilde groenten of wat dacht je van een herfstvariant met een restje pompoen?

Dat je eigenlijk eindeloos kan variëren met pesto tonen wij in dit artikel waarin we onze 10 geslaagde keukenexperimenten met pesto delen. Geniet ervan!

Gnocchi met rode pesto en kerstomaatjes

Gnocchi met rode pesto en kerstomaatjes
Gnocchi zijn niet alleen lekker met een salie-botersausje, ook met rode pesto zijn ze geweldig. De rode pesto maak je uiteraard zelf met zongedroogde tomaten. Bekijk recept

Geroosterde paprika en peterselie pesto met penne

Geroosterde paprika en peterselie pesto met penne
Een lekkere lichte vegetarische pasta met een originele pesto van geroosterde paprika, peterselie en cashewnoten. Een penne om mee te scoren! Bekijk recept

Pasta met kippenballetjes en pesto van broccoli en munt

Pasta met kippenballetjes en pesto van broccoli en munt
Wat denk je van broccolipesto met munt? Superorigineel, lekker en een ideale manier om kinderen broccoli te leren eten. Moet je proberen! Bekijk recept

Gebakken gnocchi met rucolapesto

Gebakken gnocchi met rucolapesto
Een heel eenvoudig gerecht met toch een maximum smaak- en textuureffect! We maken heerlijke gebakken gnocchi met een snelle rucolapesto, kerstomaatjes en parmezaanschilfers. Klaar in 15 minuten, aanvallen maar! Bekijk recept

Green goddess salade met quinoa en avocadopesto

Green goddess salade met quinoa en avocadopesto
Green goddess salade is een hype uit de Verenigde Staten: uitgevonden door healthy foodies die houden van lekkere salades bomvol groene groenten. Bekijk recept

Volkoren penne met rucola-pistachepesto, courgette en gepofte kerstomaatjes

Volkoren penne met rucola-pistachepesto, courgette en gepofte kerstomaatjes
Vandaag maken we een originele knalgroene pasta met een verrassende rucola-pistachepesto en gegrilde courgette erbij! Genoeg groenten zo? Wij denken van niet en voegen ook nog gepofte kerstomaatjes toe. Nu kan het veggiefeest beginnen! Bekijk recept

Spaghetti alla Trapanese

Spaghetti alla Trapanese
Spaghetti alla Trapanese is de Siciliaanse versie van de pasta pesto uit Genua. De Sicilianen maken hun geliefde pestosaus met amandelen. Een heerlijke, unieke en zonovergoten versie die je zeker eens moet proeven! Laat het smaken! Bekijk recept

Sobanoedels met gegrilde kip en koriander-cashewpesto

Sobanoedels met gegrilde kip en koriander-cashewpesto
Pasta pesto, maar dan Asian style! We maken lekkere sobanoedels met een frisse koriander-cashewnotenpesto erbij. En gegrilde kippenreepjes om het af te werken. Hier ga je van genieten! Bekijk recept

Tagliatelle met spinaziepesto en mozzarella

Tagliatelle met spinaziepesto en mozzarella
Een heerlijke pasta in de Italiaanse driekleur! Tagliatelle met een verrassende en frisse spinaziepesto, kerstomaatjes en plukjes mozzarella die eroverheen smelten. Een vegetarische topper die je in 20 minuten op tafel zet. Bekijk recept

Couscous met geroosterde groenten, geitenkaas en notenpesto

Couscous met geroosterde groenten, geitenkaas en notenpesto
Een originele couscous bomvol smaken: pastinaak, wortel en rode ui geroosterd met honing en ras el hanout, couscous met peterselie en een heerlijke notenpesto. De frisse geitenkaas maakt dit gerecht helemaal af. Een vegetarische topper! Bestel deze heerlijke coucousschotel deze week in de 15gram Foodbox