Nog op zoek naar een lekker, liefdevol gerecht dat je met Valentijn kan serveren? Wat dacht je van iets met witloof? De with love/witloof woordspeling is mooi meegenomen, maar deze groente op het menu zetten getuigt ook van ware liefde! Een prachtig Belgisch product dat met veel vakmanschap en geduld geteeld wordt, en dat de nodige liefde vereist om lekker klaargemaakt te worden. Toeval wil dat het ook nog eens 'Week van het witloof' is, hoe meant to be is dat?

 

Hoe bereid je nu lekker witloof?


Zoals je waarschijnlijk wel weet, kan witloof vrij bitter uitvallen. Die bitterheid wil je natuurlijk niet benadrukken, zeker niet als je dit voor je Valentijntje serveert. Dé truc is om een subtiel zoet, vettig en/of friszuur component toe te voegen. Een likje honing of een klein schepje bruine suiker tijdens het braiseren (komen we zo op terug) of een heerlijke frisse dressing met een tikje suiker bij rauw witloof. Een rijke kaassaus bij witloof met hesp balanceert de bittere smaak. Deze methodes verheffen deze nobele groente helemaal smakelijke hoogtes!

 

Witloof braiseren


Dé lekkerste manier wat ons betreft om de groente smaakvol klaar te maken, is braiseren. Hiervoor gebruik je hele of gehalveerde kolfjes (haal de bittere kern eruit) en laat je ze eerst kort aanbakken in een klontje goede boter. Schenk er dan wat groentebouillon bij, tot ze half onderstaan. Knip een bakpapiertje ter grootte van je pot of pan en leg het bovenop de kolfjes en zet een deksel op de pot. Laat een 15-tal minuten zachtjes garen. Verwijder dan deksel en bakpapier en laat het vocht verdampen. Voeg een snuifje suiker of honing toe en laat het witloof mooi goudbruin bakken. Kruid royaal met peper en zout. Heerlijk!

 

Inspiratie


We inspireren je graag met enkele heerlijke recepten! Scroll helemaal naar beneden, en ontdek een geweldig recept dat je deze week bij onze partner Foodbag.be kan bestellen. Laat het smaken!


Steak met peperroomsaus, witloofsalade en geroosterde aardappelen


Steak met peperroomsaus, witloofsalade en geroosterde aardappelen
Vandaag serveren we nog eens een echte klassieker: steak met versgemaakte peperroomsaus, een frisse salade en krokant geroosterde aardappelblokjes voor erbij. Hier word je toch blij van? Laat het smaken! Bekijk recept



Witloofrolletjes met gerookte zalm


Witloofrolletjes met gerookte zalm
Hou je van witloofrolletjes met ham en kaas? Dan hebben we een leuke verrassing voor jou: de rolletjes zijn ook overheerlijk met gerookte zalm! Bekijk recept



Pladijs met witloof en spinazie met wittewijnsaus


Pladijs met witloof en spinazie met wittewijnsaus
Lekkere pladijsfilets die je door de bloem haalt en dan in goede boter bakt, heerlijk! Daarbij komt gestoofd witloof, spinazie en een heerlijke wittewijnsaus. Bekijk recept



Flammkuchen met brie en witloof


Flammkuchen met brie en witloof
Vandaag gaan we op uitstap naar de bergen, met een flammkuchen. Zo wordt de pizza van de Elzas genoemd. We maken een originele versie met witloof, brie, honing, tijm, walnoten en veldsla voor erbij. Laat het smaken! Bekijk recept



Tarte tatin van witloof en roquefort


Tarte tatin van witloof en roquefort
Tarte tatin kan je niet enkel met appels maken, maar ook met groenten! Verrassend smaakvol, zoals deze hartig-zoete taart met witloof en roquefort. Heerlijk op een winterse avond! Bekijk recept



Blanket met kip en witloof


Blanket met kip en witloof
Blanket of blanquette ken je voornamelijk van de klassieker met kalfsvlees. Maar het is eigenlijk ook overheerlijk met sappige kippenblokjes. En we vonden nog een leuke extra om erbij te doen: gestoofd witloof. Een originele en snelle versie van een echte klassieker, benieuwd wat jullie ervan vinden! Bekijk recept



Caesar salade met witloof


Caesar salade met witloof
De klassieke caesar salade met een verrassende twist: met blaadjes rauw witloof erbij, het smaakt verrassend goed! Je kan er ook nog krokant gebakken spekjes bijdoen. Bekijk recept



Cheesy pasta met kip, prei en witloof


Cheesy pasta met kip, prei en witloof
Een pasta die iedereen kan bekoren. Door prei en witloof onder de kaassaus te mengen, krijg je zo extra groenten binnen. En wedden dat zelfs je moeilijkse etertjes het witloof niet eens zullen smaken? Bestel deze topper deze week bij Foodbag!