Steak met frietjes in peperroomsaus met witloofsalade

35 MIN
2 personen
Steak met frietjes in peperroomsaus met witloofsalade

Belgischer dan steak met frietjes wordt het niet! Overgiet met de peperroomsaus en serveer met de frisse witloofsalade en je hebt een topmaaltijd. Smakelijk!

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen
  • 1 sjalot
  • 2 stronkjes witloof
  • 80 gr kruidensla
  • 300 gr steak
  • ½ blokje rundsbouillon
  • 150 ml room
  • olie
  • boter
  • scheutje witte wijnazijn
  • zwarte peper en zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de aardappelen in frietjes (schillen hoeft niet). Hussel op de bakplaat door elkaar met wat olie. Rooster 20-25 min. in de oven, tot de frietjes goudbruin zijn. Schep halverwege eens om. Haal uit de oven en kruid met zout.
  3. Snipper de sjalot fijn en maal 1 kl zwarte peper per persoon grof met de pepermolen of in een vijzel.
  4. Verwijder de harde kern uit het witloof en snipper fijn. Hussel door elkaar met de kruidensla, olie, witte wijnazijn, zout en zwarte peper.
  5. Verhit een scheutje olie in een pan op hoog vuur. Dep de steak droog met keukenpapier en kruid met zout en zwarte peper. Bak zo'n 2-3 min. aan beide zijdes, dan is die mooi rosé. Voeg op het einde een klontje boter toe en laat bruisen voor extra smaak. Heb je het vlees liever wat meer doorbakken? Laat dan een minuutje langer in de pan liggen. Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
  6. Smelt opnieuw een klontje boter in de pan van het vlees op middelhoog vuur. Fruit de sjalot en zwarte peper, tot de aanbaksels loskomen. Verkruimel de bouillon eroverheen. Blus met de room (zie tip) en laat 2 min. inkoken.
  7. Snijd het vlees in plakjes. Verdeel de saus over de borden en schik het vlees erbovenop. Serveer met de frietjes en het slaatje. Smakelijk!
  8. TIP: Wat cognac in de kast staan? Blus dan eerst met de cognac, laat de alcohol verdampen (flambeer) en voeg vervolgens pas de room toe.