Tradities, ik houd er graag aan vast: pannenkoeken met Lichtmis, een bûche met Kerst en speculaas met Sinterklaas. Er gaat toch niks boven een middagje bakken met je (klein)kinderen om dan alle geurige koekjes op te eten? Op één na. Die gaat in de schoen voor de schoorsteen als lokmiddel voor de hongerige sint en zijn pieten…

Homemade speculaas

Is het nu speculaas of speculoos?


De discussies over de naam zijn even talrijk als de nieuwe producten met speculoos - euh, speculaas - die overal opduiken: van likeur tot jenever, van ijs tot crumble. Maar wat is nu het juiste woord? Simpel: beide zijn juist, want het gaat gewoon om twee verschillende producten. Nederlanders hebben het steevast over speculaas, koeken met een typische kruidenmengeling van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, koriander en gember. Het Belgische koekje, de speculoos, is veel minder gekruid en vooral de smaak van gekaramelliseerde suiker overheerst.

Uitsteken(d)!


Hoewel we in België over heel goede producenten van het typische koekje beschikken, vind ik toch dat er niks gaat boven homemade! Die smaak en geur van warme specerijen in huis, die wil je toch voor geen goud missen? Traditioneel wordt het koekjesbeslag in een speciaal plankje geduwd (in de vorm van een sint of zwarte piet), maar heb je zo geen speculaasplank, dan kan je de koekjes ook gewoon met vormpjes uitsteken. Hoe meer vormpjes, hoe leuker het wordt. Nog plezanter wordt het als je de koekjes versiert met glazuur in verschillende kleurtjes.

Nu jij! Komaan, bake the world a better place! Vind hier ons recept voor het maken van speculoos.