Glaasjes in een glansrol
Het voordeel van glaasjes is dat je ze op voorhand kan (lees: moet) maken. Tweede voordeel is dat je zelfs met de eenvoudigste bereidingen toch scoort. Neem nu een glaasje pudding, chocolademousse, rijstdessert en fruitsalade. Door die vier op het eerste gezicht alledaagse dessertjes mooi samen op een bordje te combineren, krijg je ineens een nagerecht met glamour.
Nog zo’n mooi voorbeeld, dat is het laagjesdessert Eton mess. Klinkt fancy he? Maar eigenlijk is dit heel eenvoudige, populaire Britse zomertoetje niets meer dan laagjes aardbeien (of frambozen) afgewisseld met slagroom en meringues. Voor een heerlijke X-mas versie kan je de schuimpjes mixen & matchen met seizoensfruit zoals (gekaramelliseerde) appelen of peren.
Verwar Eton mess trouwens niet met trifle. Trifle, wat eigenlijk 'niemendalletje' betekent, is eveneens een laagjesdessert uit de Engelse keuken. De meringue wordt vervangen door cake of koekjes en vla vervangt de slagroom. Een mooi voorbeeld is deze trifle met blauwe bessen.
Viva l'Italia!
Maar niet alleen de Engelse keuken scoort goed als het op dessertrecepten aankomt, ook de Italiaanse cucina gooit hoge ogen, met tiramisu op kop. De Italiaanse ‘postre’ in een schaal is maar gewoontjes, maar wanneer je leuke laagjes bouwt in een glaasje, krijgt het dessert ineens sterallures.
Of wat dacht je van een panna cotta in een sierlijk glaasje? Panna cotta betekent letterlijk gekookte room en is er in verschillende varianten: klassiekers zijn vanille en chocolade, maar je kan ook met allerlei soorten fruit aan de slag.
Een andere Italiaanse klassieker én topper is de sabayon of zabaglione. In tegenstelling tot alle voorgaande glaasjes moet je die wel à la minute maken en aangezien het al eens durft mis te lopen, is dit toch wel een uitdaging voor de meer geoefende hobbykok. Maar oh, wat is het de moeite waard! Een perfect geklopte, luchtige sabayon zal ongetwijfeld op ooooh’s en aaaaah’s van je gasten onthaald worden. En daar doe je het toch voor, niet?