Wat is er leuker dan tijdens de feestdagen een zelfgemaakt cadeautje te geven. Als dat cadeautje dan ook nog eens zoetigheid bevat, is het gegarandeerd een succes. Maak bijvoorbeeld eens zelf orangettes, gekonfijte appelsiensschijfjes met suiker of chocolade. Het vergt wel wat werk maar hier kan je echt mee uitpakken.

9_Orangettes_2_6322_13_28_12

Orangettes worden niet gemaakt met het vruchtvlees van de appelsien maar met de schil. Die schil wordt dan in fijne reepjes gesneden. Eerst worden de appelsienreepjes geblancheerd zodat ze hun bittere smaak verliezen. Nadien worden ze gekonfijt in een suikersiroop. Eenmaal ze gekonfijt zijn en afgekoeld kan je ze door de suiker halen of in chocolade dompelen. Overheerlijk en verslavend

4 bokaaltjes orangettes


Voor de gekonfijte appelsienreepjes

 • 4 appelsienen

 • 2,5 kopjes kristalsuiker

 • 2 kopjes water


Voor de afwerking

 • Kristalsuiker

 • Pure chocolade


Bereiding


  1. Snijd de appelsienen in vier en lepel er nadien het vruchtvlees uit. Laat zo veel mogelijk van de witte schil aan de appelsienzeste. Snijd de schil nadien in fijne reepjes.

  2. Blancheer de appelsienreepjes 3 minuten in kokend water. Laat ze nadien uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit proces 3 keer.

  3. Breng de suiker aan de kook met het water. Leg de geblancheerde appelsienreepjes in de suikersiroop en laat ze zachtjes konfijten gedurende 1,5 à 2 uur op een zacht vuurtje. Roer elke 25 minuten.

  4. De appelsienreepjes zijn klaar als ze lichtglazig worden. Haal ze met een tang uit de siroop en laat ze afkoelen op een rooster.

Voor de afwerking met suiker

Neem een kommetje en doe hierin wat kristalsuiker. Leg er wat gekonfijte appelsienreepjes in en schud met het kommetje tot de orangettes een mooi suikerlaagje hebben.

Voor de afwerking met chocolade

Smelt enkele repen (pure) chocolade. Doe dit liefst au bain-marie of gebruik een lage wattage wanneer je de chocolade laat smelten in de microgolf. Het is belangrijk dat de chocolade niet te hoog verwarmd wordt (max. 45°C°) want dan stijft hij nadien niet mooi op of kan de chocolade een witte poederachtige schijn krijgen. Roer de chocolade goed door en laat even afkoelen. De chocolade mag niet te warm zijn (36 à 37°C) en ook niet te lopend. Dompel nadien de appelsienreepjes voor de helft in de chocolade. Laat opstijven en dompel nadien de andere helft in de chocolade. Laat de orangettes afkoelen op een rooster.

Wil je meer weten over hoe je het best kan smelten en tempereren? Lees het hier.