Nee, we hebben het hier niet over de opzwepende merengue dans uit de Dominicaanse Republiek maar over meringue, een zoet dessert gemaakt van eiwitten en suiker. Meringue is een heerlijk wit eiwitschuim dat zowel zacht als krokant gegeten kan worden en in heel veel desserts en patisseriebereidingen wordt gebruikt.

Franse meringue
Franse gebakken meringue


Meringue bevat slechts weinig ingrediënten en is een heel goedkoop gerecht. Het draait ’m vooral om de juiste techniek. Er bestaan twee manieren om meringue te maken. Frans eiwitschuim wordt enkel bereid met griessuiker en eiwit en wordt ‘koud geklopt’. Italiaans eiwitschuim bevat naast eiwit en griessuiker ook water. Italiaanse meringue wordt ‘warm geklopt’. 

Franse meringue


Ingrediënten

 • 150 ml eiwit (=5 eiwitten)

 • 180 g griessuiker


Bereiding

 1. Klop de eiwitten lichtjes los met de keukenrobot of handmixer.

 2. Voeg straalsgewijs 10% van de suiker toe (18 g) en klop het eiwit verder op op een lage snelheid.

 3. Voeg nadien beetje bij beetje de rest van suiker toe aan het eiwitschuim.

 4. Wanneer de eiwitten hun maximumvolume bereikt hebben, klop je ze nog gedurende 1 minuut verder op aan een hoge snelheid tot de meringue in mooie glanzende pieken blijft staan.


Italiaanse meringue


Italiaanse meringue

Ingrediënten

 • 7 eiwitten

 • 80 g + 340 g griessuiker

 • 90 ml water


Bereiding

 1. Klop de eiwitten lichtjes los met de keukenrobot of de handmixer.

 2. Voeg straalsgewijs 10% van de suiker toe (8 g) en klop het eiwit verder op op een lage snelheid.

 3. Voeg nadien beetje bij beetje 70 g suiker toe aan het eiwitschuim.

 4. Blijf kloppen tot het eiwitschuim zijn maximumvolume bereikt en stevig is.

 5. Verwarm ondertussen het water met de 340 g griessuiker tot 121°C (gebruik een suikerthermometer).

 6. Giet de warme suikersiroop straalsgewijs op de opgeklopte eiwitten terwijl je met keukenrobot of handmixer verder mengt op een trage snelheid.

 7. Meng gedurende 1 minuut op maximum snelheid wanneer de suikersiroop volledig is toegevoegd om zo een vast en glanzend eiwitschuim te bekomen.

 8. Klop het Italiaanse eiwitschuim nadien koud (tot 30°C).


De afwerking


Zowel Franse als Italiaanse meringue kan op verschillende manieren gebruikt worden voor desserts en taarten. Maak er bijvoorbeeld eenvoudige koekjes van. Schep het eiwitschuim in hoopjes of spuit ze met behulp van een spuitzak in rondjes op een bakplaat met bakpapier. Bak ze gedurende 2,5 uur in een oven op 100°C. Laat de meringues zo mooi drogen in de oven tot ze volledig krokant zijn. Laat de koekjes afkoelen.

Naast de klassieke meringue-koekjes kan je dit luchtige eiwitschuim ook prima gebruiken om je desserts, taarten en gebak mee af te werken. Maak een frisse citroentaart met meringue of een feestelijke pavlova!

Pavlova met frambozen
Pavlova met frambozen