Marsepein wordt het hele jaar door gegeten maar als Sinterklaas in de buurt is en de feestdagen in zicht zijn, zie je dit snoepgoed echt overal. Marsepeinen mannetjes, marsepeinen fruit,… je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Laat je fantasie de vrije loop en knutsel zelf met marsepein!

Roosjes van marsepein

Na mijn diploma hulpkok, besloot ik dat het tijd was om mij toe te leggen op mijn andere passie: zoetigheden! Ik volgde een initiatie ‘marsepein en chocolade’ en leerde de basisprincipes van een echte chocolatier en marsepeinbewerker. En nee, dat ging niet altijd van een leien dakje. Toen er bij de start van het schooljaar uitgelegd werd dat we voor ons examen een boot in chocolade zouden moeten maken met daarop marsepeinen figuurtjes brak het zweet me uit.

Ik slaagde er nog niet eens in om een perfect rond marsepeinen bolletje te maken (probeer maar eens!). En mijn eerste marsepeinen roos leek eerder op een bloemkool, om het met de woorden van mijn chef te zeggen. Dat ik geen natuurtalent was, was meteen duidelijk.

Maar oefening baart kunst. Uren en uren heb ik marsepeinen roosjes gemaakt, opnieuw en opnieuw. Ik kan vrij koppig zijn en echt doorzetten als het moet. Ik moest en zou dat kunnen! En zo kwam het dat ik aan het einde van het jaar een boot in chocolade maakte met marsepeinen piraten, krokodillen, slangen en een papegaai. Ik had er plezier in, het haalde het kind in mij naar boven. Experimenteren met eetbare plasticine, dat was het.

En dus wil ik er iedereen van overtuigen om eens aan de slag te gaan met marsepein en zelf figuurtjes te maken. Wedden dat je eerst niet meer bijkomt van het lachen maar daarna elke taart afwerkt met een sierstukje of figuurtje in marsepein? Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer!

Aan de slag met marsepein!


Marsepein wordt gemaakt van amandelen en suiker. Amandelen zijn vrij prijzig en dus kan het percentage amandelen in marsepein enorm verschillen en een totaal andere kwaliteit opleveren. Meer amandelen geven een betere smaakvolle marsepein. Echte patissiers zweren bij ‘Lübecker marsepein’ waarbij de marsepein minimum 7 delen amandelpoeder op 3 delen suiker bevat. Dat zorgt voor een hele mooie kwaliteitsvolle marsepein.

Het belangrijkste instrument om marsepein te bewerken zijn ongetwijfeld je handen. Het helpt als je grote handen hebt, en niet zo van die miniformaten waar ik zelf mee gezegend ben. Daarnaast gebruik ik bij het bewerken van marsepein ook een rolstok in hout, een marsepeinplankje en enkele boetseerstaafjes, die je kan vinden in een gespecialiseerde winkel voor bakkersbenodigdheden. Met Sinterklaas in aantocht is het erg leuk om je zelf volledig te laten gaan met marsepein: klassieke marsepeinen patatjes, een fruitmandje of een echte sint in marsepein. Wees creatief!

Marsepeinen patatjes met cacao


Patatjes van marsepein

Ingrediënten

 • 250 g marsepein van een goede kwaliteit

 • 4 el cacaopoeder


Bereiding

 • Rol kleine bolletjes van de marsepein.

 • Neem een kommetje en doe hierin het cacaopoeder. Leg er de marsepeinen bolletjes in en schud met het kommetje tot de marsepeinen patatjes volledig gehuld zijn in cacao.


Marsepeinen fruitmandje en figuurtje


Ook erg leuk is een fruitmandje of een figuurtje in marsepein. Kleur je marsepein zelf met kleurstof en maak zachte kleurschakeringen. Zorg voor verschillende kleurtinten in elk stuk fruit voor een extra mooi resultaat.

Fruit van marsepein en een figuurtje

 • Figuurtje: 

  • Maak huidkleurige marsepein door de gewone marsepein te mengen met een klein beetje rode en oranje marsepein. Neem er een klein stukje af en rol de rest tot een bolletje. Maak van de resterende marsepein twee oortjes en een neus.

  • Maak gaatjes in het marsepeinen hoofdje met behulp van het rolstokje. Steek hierin de neus en de oortjes. Maak twee gaatjes voor de ogen en vul deze eerst op met witte marsepein of rolfondant en daarna met bruine marsepein.

  • Neem een stukje rode marsepein en rol hier een bolletje van. Duw het plat en zet het hoofdje van de Sint hierop. Maak een mijter van rode marsepein.

  • Neem witte rolfondant of witte marsepein en steek hier een baard en haren van uit met behulp van een gekartelde uitsteekvorm. Duw de haren bovenaan op het hoofdje en zet hierop de mijter. Maak ook de baard vast. • Mandarijn: rol een bolletje van oranje marsepein. Rol het over een marsepeinplankje met puntjes om het effect van een oneffen schil te krijgen. Werk af met een bruin steeltje van marsepein en een groen blaadje dat je maakt met behulp van een uitsteker.

 • Peer: neem groene marsepein en rol er een bolletje mee. Rol vanuit het bolletje tot je een peervorm krijgt. Maak een gaatje met een boetseerstaafje bovenaan in de peer. Duw hierin een bruin marsepeinen steeltje. Duw de onderkant van de peer in met het bolvormige boetseerstaafje en maar het oppervlak wat ruw. Denk aan een echte peer!

 • Aardbei: rol een bolletje van rode marsepein en vorm er dan een afgeronde driehoek van. Rol de aardbei over een marsepeinplankje met puntje om het oppervlak oneffen te maken. Maak een gaatje bovenaan in de aardbei met behulp van het boetseerstaafje. Steek hier een groen steeltje van marsepein in.

 • Citroen: neem een mengeling van gele en groene marsepein en kneed tot je een mooi kleurenpatroon krijgt. Rol hiervan een bolletje en rol er nadien twee puntjes aan tot je een citroen krijgt. Rol de citroen over een marsepeinplankje met puntjes om het effect van een oneffen schil te krijgen.