Tarte tatin is zonder twijfel één van de makkelijkste desserts die ik al op tafel toverde. Met amper 5 ingrediënten maak je in een handomdraai deze alom gekende Franse klassieker klaar, die keer op keer menig harten sneller doet slaan. En dit is niet zomaar een recept, er gaat een leuk verhaal achter schuil, dat je jouw gasten zeker en vast niet mag ontzeggen!

Tarte tatin met peer en maple syrup
Tarte tatin met peer en maple syrup


Eigenlijk is het niet meer dan een omgedraaide taart. Maar wie kwam nu op dit briljante idee? Volgens verschillende verhalen was dit het gevolg van een hectische middag in de keuken van de zusters Tatin. Ze waren druk in de weer om alle voorbereidingen nog op tijd rond te krijgen. Eén van de zussen zou afgeleid geweest zijn en zette de appeltjes, gestoofd in boter en suiker, zonder deeg in de oven. Toen ze enkele minuten later ontdekten dat de taart onvolledig aan het bakken was, legden ze nog snel een lap deeg over de appeltjes. Daarna haalden ze de goudgebakken taart uit de oven en draaiden die om op een bord. Het resultaat mocht er zijn! Tarte tatin was geboren en wordt eeuwen later nog steeds geserveerd in de beste restaurants.

Volgens het eeuwenoude recept maak je deze taart klaar met appel, goede roomboter, suiker en deeg. Ik wijk een beetje af van het recept en maak deze klassieker klaar met peertjes en ‘maple syrup’, ook wel gekend als ahornsiroop. Dit is een natuurlijk product, dat getapt wordt uit de Noord-Amerikaanse maple tree of esdoorn. Deze vloeistof is op zich niet erg zoet, maar door het wegfilteren van het vocht, verkrijg je een mierzoete siroop die heerlijk is op American pancakes of op zoete amandelcake met een gezouten karamel! Ook in combinatie met zout is maple syrup erg lekker, probeer het bijvoorbeeld eens op een gegrilde kaastoast. Ook barbecue ribbetjes met maple syrup zijn heerlijk, of een geroosterde kip in de oven met maple syrup en citroen.  Toch is het aangewezen om niet te veel van deze lekkernij te eten. De siroop mag dan wel natuurlijk zijn, het blijft een grote bron van suiker.

Het recept • 1 vel kruimeldeeg

 • 6 stevige peren, geschild

 • 6 bolletjes vanille-ijs

 • 1,5 el ahornsiroop

 • 2 el boter

 • snufje kaneel 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

 2. Snij de peren in 8 partjes. Smelt boter in een pan en stoof de peertjes aan.

 3. Besprenkel de peertjes met de maple syrup en laat enkele minuten bakken zodat ze karameliseren. Breng op smaak met kaneel.

 4. Schik de peren in een ingevette ovenschaal.

 5. Leg het kruimeldeeg op de peren en stop de randjes een beetje in. Prik met een vork enkele gaatjes in het kruimeldeeg.

 6. Bak de tarte tatin ongeveer 30 minuten in de oven.

 7. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Neem dan een groot rond bord en duw dit tegen de ovenschaal. Draai om, zodat de taart mooi op het bord valt.

 8. Snij de taart in porties en serveer met een bolletje ijs.