Wat er ook op mijn kerstmenu komt te staan, patatjes horen er steevast bij. Geen vlees of vis in de hoofdrol zonder aardappelen in een bijrol. Op dat vlak ben ik ouderwets. Bij mijn ouders was het trio vlees/vis - groenten en patatjes een vaste waarde en dat is bij mij niet anders. En al zeker niet bij een feestdiner. De keuze aan feestelijke recepten is trouwens reuze!

Lekkere aardappelen: pommes duchesse
Pommes duchesse

Gefrituurd, gebakken, in de oven: aardappelen zijn altijd een voltreffer!


In mijn jonge jaren waren huisgemaakte aardappelkroketten altijd al een feest… dat begon met het maken ervan. De puree zien veranderen in kroketten was in mijn kinderogen een klein wonder. Dat je diezelfde puree ook in rozetten kon spuiten en er zo in de oven pommes duchesse kon van maken, dat wist ik toen nog niet.

Zelfgemaakte aardappelkroketten
Zelfgemaakte aardappelkroketten


Nog zo’n bereiding die in mijn jeugdjaren bij feestelijke gelegenheden vaak op tafel kwam, was de gratin dauphinois. Traditioneel kwamen daar dan sperzieboontjes bij die netjes en strak in spek gewikkeld waren. Ik weet niet of het uit nostalgie is, maar ik vind die aardappelschijfjes met look en room onder een krokant geel jasje ook vandaag nog steeds keilekker!

Gratin dauphinois
Gratin dauphinois


 

15gram kerstspecial

 

Wat we toen nog niet kenden, was de pomme pont neuf, zeg maar heel dikke frieten, allemaal even groot. Er worden meestal maar 4 of 6 frieten op een bord geschikt waarmee je als het ware een brug bouwt.

Pomme pont neuf
Pomme pont neuf


Evenmin gekend destijds, was de rösti, een koek bestaande uit geraspte aardappelen. Gelukkig hebben zowel de pomme pont neuf als de rösti ondertussen de weg naar mijn keuken gevonden.

Rösti
Rösti


En we sluiten het lijstje af met 3 originele exemplaren: hasselback aardappelen, spiraalaardappelen en parmezaan patatjes die je in een muffinvorm kan klaarmaken. Zá-lig!

Hasselback aardappeltjes
Hasselback aardappeltjes


Spiraalaardappelen
Spiraalaardappelen


Parmezaan patatjes
Parmezaan patatjes

Op zoek naar meer feestmenu-inspiratie
Download gratis onze kerstspecial.