Gefrituurd, gebakken, in de oven: aardappelen zijn altijd een voltreffer!
In mijn jonge jaren waren huisgemaakte aardappelkroketten altijd al een feest… dat begon met het maken ervan. De puree zien veranderen in kroketten was in mijn kinderogen een klein wonder. Dat je diezelfde puree ook in rozetten kon spuiten en er zo in de oven pommes duchesse kon van maken, dat wist ik toen nog niet.
Nog zo’n bereiding die in mijn jeugdjaren bij feestelijke gelegenheden vaak op tafel kwam, was de gratin dauphinois. Traditioneel kwamen daar dan sperzieboontjes bij die netjes en strak in spek gewikkeld waren. Ik weet niet of het uit nostalgie is, maar ik vind die aardappelschijfjes met look en room onder een krokant geel jasje ook vandaag nog steeds keilekker!
Wat we toen nog niet kenden, was de pomme pont neuf, zeg maar heel dikke frieten, allemaal even groot. Er worden meestal maar 4 of 6 frieten op een bord geschikt waarmee je als het ware een brug bouwt.
Evenmin gekend destijds, was de rösti, een koek bestaande uit geraspte aardappelen. Gelukkig hebben zowel de pomme pont neuf als de rösti ondertussen de weg naar mijn keuken gevonden.
En we sluiten het lijstje af met 3 originele exemplaren: hasselback aardappelen, spiraalaardappelen en parmezaan patatjes die je in een muffinvorm kan klaarmaken. Zá-lig!