Een klassieke Italiaanse pizza met een lekkere tomatensaus, enkele goed gekozen toppings en een rijkelijke laag kaas smaakt altijd. Maar wat als we nu eens ‘outside de (pizza)box’ zouden denken met enkele minder conventionele pizza's? Er zijn zoveel andere manieren om een lekkere pizzamaaltijd op tafel te toveren. 



Hoe minder ‘conventionele’ pizza's maken?


We beginnen met het begin: de bodem! Een klassieke pizzabodem maak je zelf met enkele eenvoudige ingrediënten (bloem, zout, water, gist, olijfolie) of je koopt een kant-en-klare bodem in de supermarkt.


Maar wist je dat er ook lekkere en gemakkelijke alternatieven zijn? Enter de pizzabaguette, de pizetta en de tortizza. Grappig klinkende namen voor pizza’s met als bodem een gehalveerd stokbrood, een gehalveerd pitabroodje of een wrap. Ideaal ook om restjes te verwerken, deze bodems!


De saus van je pizza hoeft niet altijd een tomatensaus te zijn! Een pizza bianco of een Flammkuchen (‘pizza van de Elzas’) bestrijk je met een witte saus. Ricotta, room, zure room of zachte geitenkaas zijn allemaal lekkere alternatieven voor de klassieke rode saus.


Tot slot hoeven ook de toppings en de smaakmakers niet altijd klassiek Italiaans te zijn. Geef je pizza eens een wereldse twist met tandoorikruiden, ras-el-hanout of maïs. Of ga voor een pizza ‘van eigen bodem’ met witloof of witte asperges.


De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. We zetten je hieronder alvast op weg met maar liefst 10 door ons geteste recepten!





Pizzabaguette Hawaï met ananas, spek en champignons


Pizzabaguette Hawaï met ananas, spek en champignons
Niet echt een klassieke pizza te noemen, maar lekker is het toch! Wij maken pizzabaguettes Hawaï met ananas (uiteraard!), krokant spek en champignons. Snel klaar en lekker genieten voor jong en oud! Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Libanese pizza met gehakt, spinazie en pompoen


Libanese pizza met gehakt, spinazie en pompoen
We gebruiken het woord pizza, maar deze Libanese lekkernij valt niet te vergelijken met de Italiaanse klassieker. De knapperige bodem blijft behouden, maar we voegen hier een exotisch vleugje ras-el-hanout-, kruidig gebakken gehakt en pompoen toe. Bekijk recept



Pizza kip tandoori


Pizza kip tandoori
Pizza kip tandoori is uiteraard geen typisch gerecht uit de Indiase keuken, maar dat houdt niet tegen dat deze originele pizza een smaakbommetje van formaat is! Dit wordt zeker een topper onder je minder conventionele pizza's!  Bekijk recept



Pizza bianco met asperges en gerookte zalm


Pizza bianco met asperges en gerookte zalm
Als de asperges er zijn dan moet dat gevierd worden. Zoals met deze topper: een witte pizza met ricotta, rucola en gerookte zalm krijgt een extra twist met witte asperges. Om te delen of om lekker voor jezelf te houden. Bekijk recept



Pizza bianca met aardappelen en een fris slaatje met veldsla, appel en witloof


Pizza bianca met aardappelen en een fris slaatje met veldsla, appel en witloof
Aardappels op een pizza klinkt misschien heel raar, maar geloof ons, het is heerlijk! Onze versie van de pizza bianca serveren we met een fris slaatje met veldsla en witloof. Hiervan ga je genieten. Bekijk recept



Mexicaanse pizza met groene paprika met maïs en geraspte kaas


Mexicaanse pizza met groene paprika met maïs en geraspte kaas
Een Italiaanse klassieker in een Mexicaans jasje. Dat klinkt als het beste van twee werelden. Serveertip: drink er een verfrissend zomerbiertje bij. Bekijk recept



Griekse pizzetta's


Griekse pizzetta's
Pizzetta's zijn onze favoriete 'hack' om snel en lekker pizza klaar te maken: het zijn pitabroodjes die je belegt zoals een pizza. Gemakkelijk, snel klaar en toch overheerlijk. Ook de kinderen zullen ervan smullen! Deze pizzetta's beleggen we met een soort van Griekse salade. Een topcombinatie! Bekijk recept



Pizza met spek, courgette, Gran Moravia en rucola


Pizza met spek, courgette, Gran Moravia en rucola
Heb je al eens de combinatie van spek en courgette geprobeerd? Dit is je kans! Maak deze originele pizza in een wip klaar! Bekijk recept



Flammkuchen met brie en witloof


Flammkuchen met brie en witloof
Vandaag gaan we op uitstap naar de bergen, met een flammkuchen. Zo wordt de pizza van de Elzas genoemd. We maken een originele versie met witloof, brie, honing, tijm, walnoten en veldsla voor erbij. Laat het smaken! Bekijk recept



Turkse tortizza met gehakt


Turkse tortizza met gehakt
Dit snelle en eenvoudige recept is geïnspireerd op de Turkse pizza, oftewel 'lamhacun'. Een wrap met kruidig gehakt en pittige tomatensaus. Een originele variatie op een 'fast food klassieker', maar dan met verse ingrediënten, in 15 minuten in je eigen keuken klaargemaakt. Smakelijk! Bekijk recept