Foodsharing lijkt dé restauranttrend van de voorbije jaren te zijn, maar het bestaat al eeuwenlang! In quasi het hele Mediterraanse zeegebied (het voormalige Ottomaanse rijk) worden 'mezze' geserveerd. Het zijn kleine hapjes aan het begin van de maaltijd in het midden van de tafel worden gezet. Het kan gaan om enkele kleine bordjes, al dan niet bij een alcoholisch drankje, of helemaal uitbreiden tot een groot buffet. Dan is het echt een maaltijd op zich, iets waarvoor de Libanese keuken bekend staat. Het woord 'mezze' is afkomstig uit het Turks, die het op hun beurt weer ontleenden aan het Perzisch en betekent 'smaak' of 'smaakmaker'. 

Mezze kan dus heel veel zijn, van gemarineerde olijven en blokjes (feta)kaas tot uitgebreidere gerechten die gedeeld worden. Wij zijn alvast grote fan! Leuk om weten is dat je bij Foodbag.be elke week een originele aperobox kan bestellen. En je raadt het goed, deze week is dat er ééntje met mezze! Wat zit er allemaal in? Köfte, muhamarra, pittige chips, gemarineerde getakaas, labneh, pitakrokantje ... Zin in? Bestel deze week als extra bij Foodbag.be!

Mezze aperobox
Mezze aperobox, deze week te bestellen bij foodbag.be


En we geven je graag nog wat extra mezze inspiratie!


Frisse tabouleh van parelcouscous met halloumi


Frisse tabouleh van parelcouscous met halloumi
Op zoek naar een zomerse, smaakvolle vegetarische lunch? Deze kruidige frisse tabouleh met granaatappel en grillkaas is precies wat je zoekt. Een heerlijke Midden Oosterse klassieker met een fruitige twist. Bekijk recept



Shakshuka met feta en pitabroodjes


Shakshuka met feta en pitabroodjes
Shakshuka is een klassiek Midden-Oosters ontbijt, maar wie zegt dat je het niet als avondmaal mag eten, met een lekker krokant stukje brood erbij om te dippen? Bekijk recept



Hummus met grillkaas en frisse salade


Hummus met grillkaas en frisse salade
Dit gerecht lijkt wel weggelopen vanop één van de zonovergoten terrassen van Tel Aviv! Heerlijke zachte, romige hummus met een frisse groentesalade erbij en daarboven gebakken grillkaas. Nog wat pitabroodjes erbij om te dippen en het eetfestijn kan beginnen! Bekijk recept



Hummus met rode biet


Hummus met rode biet
Hummus is een puree op basis van kikkererwten, heerlijk als dip met brood of rauwe groenten. Geef deze klassieker een twist met rode biet, afgewerkt met feta. Bekijk recept



Mezze met rode paprika en feta


Mezze met rode paprika en feta
Een heerlijk eenvoudige en snelle dip, deze mezze met rode paprika en feta. Een echt Zuiders hapje, heerlijk met geroosterd brood. Bekijk recept



Lamsspiesjes met munt-dipsaus


Lamsspiesjes met munt-dipsaus
Een origineel en lekker hapje voor elke gelegenheid: lamsspiesjes met een frisse munt-dipsaus. Je kan de spiesjes ook op voorhand maken en even opwarmen. Bekijk recept



Turkse tortizza met gehakt


Turkse tortizza met gehakt
Dit snelle en eenvoudige recept is geïnspireerd op de Turkse pizza, oftewel 'lamhacun'. Een wrap met kruidig gehakt en pittige tomatensaus. Een originele variatie op een 'fast food klassieker', maar dan met verse ingrediënten, in 15 minuten in je eigen keuken klaargemaakt. Smakelijk! Bekijk recept



Gevulde aubergine met bulgur en amandelen


Gevulde aubergine met bulgur en amandelen
Heerlijke gevulde aubergines met bulgur, amandelen en granaatappelpitjes, afgewerkt met een frisse yoghurtsaus met munt. Wat een traktatie! Bekijk recept



Kruidige gehaktballetjes met Perzische tomatenrijst


Kruidige gehaktballetjes met Perzische tomatenrijst
Wanneer je bij je tafelgasten eens wilt uitpakken, dan kan je zeggen dat je 'estamboli polow' hebt gemaakt. Het is de Perzische versie van pilafrijst, gegaard in een heerlijke kruidige tomatensaus. Daarbij komen sappige gehaktballetjes. Dit moet je geproefd hebben! Bekijk recept