Je kent ze wel, de klassieke restaurantslaatjes. Ze zijn haast op elke menukaart te vinden maar helaas niet altijd even verzorgd. Ik zet mijn favorieten alvast even op een rijtje onder het motto 'wat je zelf doet, doe je beter'.

Tijdens de zomermaanden heb ik vaak zin in lekkere frisse salades. Dat mogen best ook klassiekers zijn. Ik vind het wel jammer dat je op restaurant soms verwaarloosde versies krijgt. Ik heb een hekel aan verlepte salades met te veel vinaigrette of een chef die voor elke salade dezelfde garnituren gebruikt maar gewoon het hoofdingrediënt telkens aanpast. Dat is zonde want zo’n ‘goeie ouwe’ kan me echt wel smaken.

Mijn nummer één onder de klassieke salades is ongetwijfeld een salade met lauwe geitenkaas, appel en spekjes. Heerlijk als die warme geitenkaas over de salade smelt. Lekker ook met wat brood erbij. Op nummer twee staat een Caesar salade met ijsbergsla, gegrilde kip, broodcroutons en parmezaanschilfers. Ik hou er ook van om mijn eigen twist te geven aan restaurantslaatjes. Zo serveer ik mijn caesarsalade ook wel eens met miniparmezaankroketjes van de markt in plaats van met parmezaanschilfers. Zalig!

Salade van lauwe geitenkaas, spekjes en appel
Salade van lauwe geitenkaas, spekjes en appel


Caesersalad met kip
Caesersalad met kip


Nog zo’n klassieker is de Waldorfsalade met appel, noten en rozijnen. Ook een Luikse salade met boontjes, aardappelen en eitjes kan er wel in. Als we de Franse toer op gaan hebben we de salade Niçoise met tonijn en een eitje die ongetwijfeld iedereen kent. Minder bekend maar minstens even lekker is de salade Lyonaise met bacon en een gepocheerd eitje. Als we nog verder de grenzen over steken krijgen we een zomerse Griekse salade met olijven en feta of een Italiaanse salade met mozzarella en tomaat. Voor mij zijn dat twee gerechten die me zo in de vakantiesfeer brengen.

Waldorf salade
Waldorf salade


Luikse salade
Luikse salade


Salade niçoise
Salade niçoise


Salade Lyonnaise
Salade Lyonnaise


Griekse salade met feta
Griekse salade met feta


Salade caprese
Italiaanse salade caprese


Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Bekijk hier nog meer recepten voor smakelijke salades.