Wat is er feestelijker dan sint-jakobsvruchten? Toegegeven, deze heerlijk delicate zeevruchten zijn wat prijzig en niet altijd even makkelijk te verkrijgen, maar dat maakt ze net extra speciaal en ideaal voor tijdens de feestdagen. Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht.

Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen. Snij de schelp dan voorzichtig open langs de platte kant met een lang mes. Breek de schelp open, en schep het mooie ronde nootje eruit met een lepel. Het oranje koraal dat aan de noot hangt, is ook eetbaar. Dat kan je eenvoudigweg opbakken in wat boter. Je kan de schelp ook mooi uitkuisen, een ideaal 'bordje' om de sint-jacobsvruchten op te serveren.

Coquilles kan je opbakken in wat boter, ze zijn gaar als de randjes mooi goudbruin kleuren in de pan, maar ze zijn minstens even lekker rauw, als carpaccio of versneden in tartaar.

Gebakken en gegratineerd

Sint-Jakobsvruchten met knolselderpuree en crunch van prosciutto
Sint-Jakobsvruchten met knolselderpuree en crunch van prosciutto
Sint-jakobsvruchten met kappertjes en tomaten
Sint-jakobsvruchten met kappertjes en tomaten
Gegratineerde sint-jakobsvruchten met kruiden
Gegratineerde coquilles met kruiden

15gram kerstspecial

Asian style

Sint-Jakobschelpen

St-Jakobsvruchten op Vietnamese wijze, met gember en sojasaus. Ze worden geserveerd met een lente-ui olie bij. Een heel verfijnd Oosters gerecht.

In een heerlijk soepje

Velouté van champignons met sint-jakobsvruchten
Velouté van champignons met coquilles
Sint-jakobsvruchten met gremolata
Sint-jakobsvruchten met gremolata

Lekker rauw

Tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer
Tartaar van sint-jakobsvruchten met komkommer
Carpaccio van sint jakobsvruchten met waterkers
Carpaccio van sint jakobsvruchten met waterkers

Op zoek naar meer inspiratie voor je feestmenu? Download gratis de 15gram kerstspecial.

Save

Save

Save