Wat is er feestelijker dan sint-jakobsvruchten? Toegegeven, deze heerlijk delicate zeevruchten zijn wat prijzig en niet altijd even makkelijk te verkrijgen, maar dat maakt ze net extra speciaal en ideaal voor tijdens de feestdagen. Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht.
Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen. Snij de schelp dan voorzichtig open langs de platte kant met een lang mes. Breek de schelp open, en schep het mooie ronde nootje eruit met een lepel. Het oranje koraal dat aan de noot hangt, is ook eetbaar. Dat kan je eenvoudigweg opbakken in wat boter. Je kan de schelp ook mooi uitkuisen, een ideaal 'bordje' om de sint-jacobsvruchten op te serveren.
Coquilles kan je opbakken in wat boter, ze zijn gaar als de randjes mooi goudbruin kleuren in de pan. Bak ze vooral niet te hard. Ze zijn minstens even lekker rauw, als carpaccio of versneden in tartaar.
Gebakken en gegratineerd
Asian style
St-Jakobsvruchten op Vietnamese wijze, met gember en sojasaus. Ze worden geserveerd met een lente-ui olie bij. Een heel verfijnd Oosters gerecht.