Vitello tonnato

120 MIN
4 personen
Vitello tonnato

Vitello tonnato is een echte klassieker uit Italië! Over de oorsprong zijn de Italianen het zelf niet eens: sommigen zeggen uit Cuneo (in Piëmonte), al eisen de regio's Lombardije, Veneto en Emilia het ook op. Wij zijn ze in ieder geval erg dankbaar voor deze zalige combinatie van plakjes traaggegaard kalfsvlees met tonijnsaus. We voegen croutons toe voor extra crunch.

Ingrediënten

  • 2 l kippenbouillon
  • 500 gr kalfsgebraad
  • 160 gr tonijn in blik (op eigen nat, uitgelekt)
  • 3 el mayonaise
  • 2 kl kappertjes
  • 2 zoute ansjovisfilets
  • 1 el citroensap
  • handvol rucola
  • appelkappertjes
  • 30 gr parmezaanschilfers
  • 1 dikke snede zuurdesembrood
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Doe dit best een dag op voorhand: Maak eerst het kalfsgebraad. Kruid royaal met peper en zout. Smelt een flinke klont boter in een braadpot. Korst het kalfsgebraad rondom aan op hoog vuur. Schenk er dan de bouillon bij tot het kalfsgebraad onder staat. Breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat het gebraad 50 minuten pruttelen. Haal van het vuur en laat het gebraad afkoelen in de bouillon. Haal dan het gebraad uit de bouillon, dep goed droog en bewaar (best minstens 1 nacht) in de koelkast.
  2. Maak de tonijnsaus. Doe de uitgelekte tonijn, de mayonaise, de (gewone) kappertjes, de ansjovisfilets, het citroensap en peper en zout in een blender en mix tot een egale, romige saus.
  3. Snij het brood in croutons en bak krokant in olijfolie. Kruid royaal met peper en zout.
  4. Snij met een snijmachine of fileermes dunne plakjes van het kalfsgebraad. Spreid de tonijnsaus over een grote schaal en schik er de plakjes kalfsgebraad op. Werk af met croutons, appelkappers, rucola en parmezaanschilfers.