Kook je wel eens met knolselder? Het grote, ronde broertje van de stoofselder. De smaak is gelijkaardig, maar de vorm, kleur en textuur zijn helemaal anders! Knolselder is - zoals de naam het zegt - een dikke knol met een witte kern. De groente is in seizoen van augustus tot maart, een echte herfst- en wintergroente dus! De buitenste schil verwijder je, het 'vruchtvlees' kan je koken, bakken, pureren, 'lasagnevellen' van maken en nog zoveel meer! Wij zetten de creatieve mogelijkheden op een rijtje!

Foto: Yuval Zukerman via Unsplash


  • Koken: de meest voor de hand liggende methode is om de knolselder te koken: eerst schil je'm, en snij dan in blokjes. Om verkleuring te voorkomen, kan je er wat citroensap of azijn op sprenkelen, of meteen in water of melk leggen. Kook de blokjes (afhankelijk van de grootte) 10-20 minuten. Wil je knolselder invriezen? Blancheer dan enkele minuten en laat schrikken onder koud water. Vries dan in.

  • Puree: om een heerlijke knolselderpuree te maken, ga je volgens dezelfde methode te werk als bij koken. Maar voor een heerlijke, romige en zachte smaak, gaar je knolselder (zachtjes!) in melk (of groentebouillon). Giet de melk af, maar hou ze bij (hier kan je later een heerlijk sausje van maken). Pureer en kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Gesmolten kaas past er ook fantastisch bij! Leng nog aan met extra bouillon, en je hebt ook een heerlijk soepje! De puree kan je ook gebruiken als 'dakje' bij een ovenschotel, parmentier,...

  • Frietjes/roosteren: je kan ook perfect frietjes maken van de knol. Je kan zelf kiezen of je ze gaart in de oven (gewenteld in wat maïszetmeel en olie), de AirFryer of frituren. Let er wel op, knolselder bevat meer suikers dan aardappelen, waardoor de frietjes sneller donker zullen kleuren.

  • Pizza: ok, geen echte pizza natuurlijk, maar knolselder schijfjes kan je ook gebruiken als 'pizzabodem' voor mini-pizza's. Een verrassend koolhydraatarm alternatief! Ontdek ons recept hier.

  • Bakken: vrij voor de hand liggend, maar toch wordt het nog niet zo vaak gedaan: bak plakken of stukjes knolselder gewoon aan in de pan, in goede boter! Ze krijgen dan een heerlijk korstje. Op dezelfde manier kan je trouwens een knolseldersteak maken.

  • Knolseldervellen: hiervoor heb je een goede mandoline of goede snij-skills nodig: snij knolselder in flinterdunne vellen. Dan kan je ze gebruiken om lasagne mee te maken of cannelloni. Weer een verrassend koolhydraatarm alternatief!


Ziezo, zo ga je nooit meer knolselder op overschat hebben. We inspireren je graag nog met enkele recepten! Deze week kan je bij Foodbag.be ook een verrassend recept bestellen met maar liefst twee knolselderbereidingen!


Homemade knolselderburger met frisse groentjes en lookdip


Homemade knolselderburger met frisse groentjes en lookdip
Knolselder is helemaal in het seizoen en je kan er oneindig veel kanten mee uit. In een puree, geroosterd in de oven, in soep, als frietjes of als een volwaardige burger. In dit recept maak je twee knolselderbereidingen in één gerecht. Bestel dit gerecht via Foodbag deze week!



Knolseldersoep met appel


Knolseldersoep met appel
Hoe je een doordeweekse groente tot iets hoger verheft: maak deze prachtige witte knolseldersoep met gebakken appeltjes en een scheutje hazelnootolie. Lekkere smakencombinatie die perfect past bij herfstige dagen. Bekijk recept



Cottage pie met knolselderpuree


Cottage pie met knolselderpuree
Cottage pie is het antwoord van de Britten op de Franse 'Hachis Parmentier'. Origineel werd het bedacht om restjes te verwerken. We maken er een gezonde versie van, met een heerlijk laagje knolselderpuree met kaas en veldsla. Verrassend lekker! Bekijk recept



Knolselderpizza's met ham en champignons


Knolselderpizza's met ham en champignons
We hebben weer een erg leuk koolhydraatarm alternatief gevonden op een klassieke pizza: knolselderpizza's! Je roostert eerst plakken knolselder in de oven, ondertussen maak je de rest van de ingrediënten klaar. Dan maak je de pizza'tjes, zet ze nog even in de oven en klaar... Smullen maar! Bekijk recept



Gegrilde zalm met knolselderfrietjes, waterkers en hollandaise


Gegrilde zalm met knolselderfrietjes, waterkers en hollandaise
Gezonde frietjes? Ga dan eens voor knolselderfrietjes! Verrassend lekker. Knolselder schillen en in balkjes snijden. Op een bakplaat schikken, kruiden en besprenkelen met olijfolie. 20 minuten in de oven en klaar. Ze worden geserveerd met een stuk gegrilde zalmfilet, waterkers en hollandaise. Bekijk recept



Rosbief met knolseldergratin


Rosbief met knolseldergratin
Een heerlijk gerecht uit grootmoeders keuken, dat toch koolhydraatarm is, omdat we knolselder gebruiken in plaats van aardappelen. Smaakt overheerlijk en rijk, maar hiervan kan je lekker smullen zonder schuldgevoel, hoera! Bekijk recept



Blinde vink met witloof en knolselderpuree


Blinde vink met witloof en knolselderpuree
Met knolselder kan je alle kanten uit. Rauw is ie lekker, maar je kan hem ook heerlijk bereiden. Zoals in deze knolselderpuree. Lekker gecombineerd met een in boter gebakken blinde vink en gekaramelliseerd witloof. Laat die winter maar komen, wij zijn er helemaal klaar voor! Bekijk recept



Oosterse risotto met knolselder en gekruide cashews


Oosterse risotto met knolselder en gekruide cashews
Een zalige risotto met Oosterse smaken. We gebruiken knolselder voor de herfstige toets en de knapperige gekruide cashews zijn de kers op de taart. Overheerlijk, geloof ons maar! Bekijk recept



Zalm met gebakken knolselder, peperroomsaus en sla


Zalm met gebakken knolselder, peperroomsaus en sla
Wat een heerlijk rijkelijk gerecht, en toch koolhydraatarm! We maken gebakken zalmfilets met daarbij verrassende gebakken knolselder. Een wonderbaarlijke match met de peperroomsaus en een slaatje erbij voor fraîcheur. Lekker! Bekijk recept



Lasagne van knolselder met spinazie en geitenkaas


Lasagne van knolselder met spinazie en geitenkaas
Een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht? Probeer deze originele lasagne van dunne plakjes knolselder met spinazie en geitenkaas eens! Klaar in 45 minuten en lekker licht en koolhydraatarm. Wat een feest! Bekijk recept