Je ziet het wel eens verschijnen in de gerechten die we samen met Foodbag.be ontwikkelen: babi ketjap-saus. Maar wat is het juist en wat doe je ermee? Wij leggen het uit!

Babi ketjap is een populair Indonesisch gerecht dat bestaat uit stukken varkensvlees die langzaam gekookt worden in een rijke saus op basis van ketjap manis, een Indonesische sojasaus die dikker en zoeter is dan de meeste andere sojasauzen. Deze saus wordt verrijkt met een verschillende aromatische kruiden en specerijen zoals knoflook, sjalotten, gember, en soms steranijs of kaneel, die een complexe diepte van smaak geven aan het gerecht. De saus zorgt voor een balans tussen zoet, zout, en umami.

We hebben het dus eigenlijk over de saus die gebruikt kan worden om varkensvlees met te marineren en bereiden. Maar de saus past ook overheerlijk bij kip, rundvlees, vis of tofu! Serveer met witte rijst of nasi goreng (gebakken rijst) en andere Indonesische bijgerechten zoals sambal (chilipasta), atjar (ingelegde groenten) en kroepoek (gefrituurde crackers). De saus is ook ideaal om in een snel wokgerecht te gebruiken: groentjes en vleesje (of alternatief) wokken, saus erbij en klaar!

Wij gaan al graag eens creatief aan de slag met de saus. Kan je geen babi ketjap-marinade in de winkel vinden? Gebruik ketjap manis en voeg extra gember en knoflook toe aan je bereiding. Deze week kan je bij Foodbag een receptje bestellen met de saus: scampi babi ketjap, sla je slag!


Scampi babi ketjap met wokgroenten, rijst en sesamzaad


Scampi babi ketjap met wokgroenten, rijst en sesamzaad
Op de dagen dat je niet veel tijd hebt, komt een snel 'wokske' altijd van pas. Uiteraard hoef je niet in te boeten aan smaak, daar zorgt onze verrassende babi ketjap kruidenpasta voor! Bestel hier!



Bami met rivierkreeftjes, prei en sojascheuten


Bami met rivierkreeftjes, prei en sojascheuten
Een verrassend wokgerecht met een schaaldier dat we niet zo vaak gebruiken: rivierkreeftjes! Erg lekker en origineel. Bekijk recept



Aziatische penne met varkensreepjes, wokgroenten en babi ketjap


Aziatische penne met varkensreepjes, wokgroenten en babi ketjap
We experimenteren al eens graag met verschillende wereldkeukens. Hier combineren we de Italiaanse met de Aziatische. Bekijk recept



Bami goreng met wokmix en gelakte spiering


Bami goreng met wokmix en gelakte spiering
Bami goreng is een klassieker op de menukaart in een Chinees restaurant. We maken 'm gewoon zelf en gebruiken ketjap voor de typische bami-smaak. Bekijk recept



Wok met kippenblokjes, rijst en wokgroenten


Wok met kippenblokjes, rijst en wokgroenten
Zin in een snelle doordeweekse maaltijd die niet alledaags smaakt? Dan raden we je deze wokschotel aan met kip en babi ketjap. Zijn smaakvolle eenvoud maakt dat babi ketjap populair is in de Chinees-Indonesische keuken en vér daarbuiten. Bekijk recept



Snelle wok met kip, rijst en knapperige uitjes


Snelle wok met kip, rijst en knapperige uitjes
Een snelle wok die barst van de smaak: dat komt als geroepen op een drukke weekavond. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik kant-en-klare wokgroenten en currypasta. Kan je geen babi ketjap vinden? Gebruik dan een andere currypasta naar smaak. Bekijk recept



Sticky tofu met wokgroenten en rijst


Sticky tofu met wokgroenten en rijst
Dit is ons go-to gerecht om non-believers te overtuigen van tofu. Door wat sojasaus en shoarmakruiden toe te voegen, krijgt die een heerlijke, volle smaak én het is een originele manier op gehakt na te bootsen. Bekijk recept



Veggie teriyaki noedels met Chinese kool en sojascheuten


Veggie teriyaki noedels met Chinese kool en sojascheuten
Mmm, wat zien de veggie kebabstukjes van Greenway er geweldig uit. Ze krijgen een sticky laagje marinade, worden krokant gebakken in de pan en geserveerd met noedels. Udon know how much I love you! Bekijk recept