Mag wat ons betreft gerust wat vaker op het menu staan: een gevulde aardappel. Spontaan associëren we die met een gepofte aardappel op de barbecue, maar je kan een grote (zoete) aardappel gerust ook in de oven garen en naar believen vullen met lekkere ingrediënten. 

Welke aardappel?


Om aardappelen te poffen, gebruik je uiteraard grote exemplaren, bloemige aardappelen, bijv. van het type Bintje. Probeer exemplaren uit te zoeken die gelijk van grootte zijn, dan zijn ze tegelijkertijd gaar. Was ze steeds goed, want er kan best wel wat aarde nog rondkleven.

Hoe pof je een aardappel in de oven?


Er zijn verschillende mogelijkheden! Zoek de grootste exemplaren hiervoor uit, was ze goed en droog af. Besprenkel ze met olijfolie, kruid met peper en zout en schik op een bakplaat. Je kan ze ook in aluminiumfolie wikkelen, dan blijft het vocht in de aardappel beter bewaard en heb je een 'sappiger' resultaat ,maar minder krokant korstje aan de buitenkant. Zet 45-60 min. in een oven van 200 ºC. Dit is best lang, maar het zal wel zorgen voor een krokant velletje. Wil je de gaartijd verkorten? Kook de aardappelen dan eerst in hun geheel een tiental minuten. Dep dan wel ook weer goed droog. De aardappel is gaar als je er vlotjes met een mesje in kan prikken. Je kan aardappelen ook poffen in de Airfryer, daarvoor hebben ze maar 25 minuten nodig! Of ga je voor zoete aardappel? Die kan je op dezelfde manier garen, maar hebben ook een kortere tijd nodig, reken op 25-30 minuten.

En de microgolfoven?


Dat kan ook! Prik de aardappelen rondom in met een vork en laat ze 2x 4 minuten garen op 700 Watt. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze nog een tiental minuten rusten. Door de stoom zal de aardappel nog verder garen. Met deze methode heb je wel een minder krokant korstje aan de buitenkant.

Vullen maar!


Eens je aardappel gaar is, snij 'm open. Je kan eenvoudigweg een klontje (kruiden)boter over laten smelten, dat is alvast heerlijk! Of hol de aardappel uit (zorg dat de schil intact blijft, dus blijf ongeveer een halve centimeter van de rand weg) en gebruik het kruim van de aardappel om een pureetje aan te maken: meng met boter, (zure) room, peper, zout en mustkaatnoot en extra smaakmakers naar keuze: krokante spekjes, bieslook, kaas,... Vul dan je aardappel terug op en laat eventueel nog kort gratineren onder de grill. Een plakje gerookte zalm smaakt er ook heerlijk bij. Voor een zoete aardappel kan je eerder de Mexicaanse toer opgaan: pulled pork, zure room, guacamole, gegrilde maïs, salsa,... Een andere gekende variatie is 'kumpir', de Turkse versie! Traditioneel gevuld met kaas, en met de toppings wordt 'all out' gegaan.

Zin gekregen in een gevuld patatje? We inspireren je graag!


Gevulde aardappel met tahinsaus, gemarineerde spiering en rode koolsla


Gevulde aardappel met tahinsaus, gemarineerde spiering en rode koolsla
De inspiratie voor dit gerecht halen we bij de Turkse kumpir. Dat is een gevulde aardappel en een populair fastfoodgerecht onder studenten. Onze versie is de gezonde variant die ik vul met spinazie, selder, koolsla en tahinsaus. Heerlijk! Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Gevulde hasselback aardappelen


Gevulde hasselback aardappelen
Hasselback aardappelen zijn heerlijke ingekerfde geroosterde aardappelen uit Zweden. Je kan ze ook vullen met kaas, spekjes, ... een superorigineel bijgerecht! Bekijk recept



Gevulde aardappel met spek en zure room


Gevulde aardappel met spek en zure room
Deze gevulde aardappel is echte comfortfood waarmee je scoort bij jong en oud! Het slaatje zorgt voor een frisse toets. Bekijk recept



Gevulde aardappel met kruidenricotta met gerookte zalm en radijssalade


Gevulde aardappel met kruidenricotta met gerookte zalm en radijssalade
Eenvoud siert. Van een simpele 'patat' kan je een echte delicatesse maken zoals deze gevulde aardappel. Heerlijk als maaltijd met een salade erbij of een verrassend bijgerecht tijdens een barbecue. Bekijk recept



Gepofte zoete aardappel met spek, tomatensalsa en zure room


Gepofte zoete aardappel met spek, tomatensalsa en zure room
Dit gerecht ziet er pure verwennerij uit, en toch is het koolhydraatarm. Genieten zonder schuldgevoel van deze originele gepofte zoete aardappel met frisse zure room, krokant gebakken spekblokjes, kerstomatensalsa én cheddarkaas. Dit wil je toch proeven? Bekijk recept



Chili sin carne met gepofte zoete aardappel


Chili sin carne met gepofte zoete aardappel
Dat we even grote fan zijn van chili sin carne als zijn broertje met gehakt? Het zal nog niet zijn! En al zeker als er een overheerlijke gepofte zoete aardappel met zure room, cheddar en koriander bij komt. Wat een pittige topcombinatie. Smakelijk! Bekijk recept