Nog een goede anderhalve week, en dan komt Sinterklaas weer langs (hopelijk ook bij jou). En hoe geraak je beter in de sfeer, dan door je huis te vullen met de geur van vers gebak. En wie Sinterklaas zegt, zegt speculaas! Maar waar komt het gebruik vandaan?

Sinterklaas is gebaseerd op de Griekse bisschop Nicolaas van Myra, uit de 3de-4de eeuw na Christus. Het verhaal gaat dat hij lekkernijen uitdeelde aan de armen en kinderen. Om de traditie te vieren, waren dat koekjes die enkel met speciale gelegenheden gebakken werden. Via de Oost-Indische Compagnie kwamen specerijen uit het Oosten tot bij ons, en belandden ook in de koekjes. Die bijzondere koeken werden dan met Sinterklaas uitgedeeld.

Het woord 'speculaas' zou een samentrekking zijn van 'specerijen' en 'Sinterklaas', al gaan er ook theorieën dat het komt van het Latijnse woord speculum (spiegel), omdat een speculaaskoek het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gevormd wordt. De speciale speculaaskruiden-mengeling bestaat uit kaneel, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, gember en witte peper. Omdat die specerijen duur waren en niet altijd gemakkelijk te verkrijgen waren in België, verzonnen de bakkers 'speculoos', koekjes zonder de speciale kruidenmix maar met kandijsiroop, gebrande suiker of enkel kaneel.

Na dit lekkere lesje geschiedenis, is het tijd om zelf aan de bak te gaan! We geven je 7 heerlijke speculaasrecepten!


Speculaaskoek


Speculaaskoek
De lekkerste speculaas? Die maak je zelf! Een heerlijk bakprojectje met de kinderen in afwachting van de Sint... Bekijk recept



Speculoos


Speculoos
Een goed basisrecept voor speculoos, erg makkelijk om te maken, en dus ideaal om met kinderen te maken in afwachting van Sinterklaas. Bekijk recept



Gevulde speculaaskoek


Gevulde speculaaskoek
Speculaas gevuld met marsepein? Het is een heerlijke klassieker voor de Sint die je ook zelf kan maken! En het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk... Bekijk recept



Speculaasvlecht


Speculaasvlecht
Een indrukwekkend gebakje voor de Sint: een heerlijke broodvlecht met speculaasvulling. Zalig lekker en helemaal niet zo moeilijk om te maken... Bekijk recept



Speculaascake met kruidnoten


Speculaascake met kruidnoten
Heeft Sinterklaas een overvloed aan kruidnoten gebracht? Verwerk ze in deze heerlijke speculaascake! Bekijk recept



Speculaaspasta


Speculaaspasta
Speculaaspasta is niet meer weg te denken van de Belgische ontbijttafel. Wist je dat je de heerlijke smeerpasta ook zelf kan maken? Bekijk recept



Broodpudding met appel en speculaas


Broodpudding met appel en speculaas
Deze broodpudding met appel en speculaas is een makkelijk te bereiden gebak dat smaakt op alle momenten van de dag: als ontbijt, vieruurtje of bij de thee en de koffie na een feestelijk diner. Het is ideaal om restjes brood te verwerken en je zou hem voor de geur alleen al willen maken. Bekijk recept