Kregen we deze week op onze redactie binnen: het nieuwe kookboek 'Proeven van Italië'. Of eigenlijk dekt 'kookboek' helemaal niet de lading, want dit gigantische naslagwerk neemt de volledige Italiaanse keuken in beschouwing. Een prachtig 'koffietafelboek' waar je urenlang in wil bladeren! 

Proeven van Italië, hét naslagwerk over de Italiaanse keuken


Hoe wordt een Italiaanse maaltijd bereid? Wat is de échte geschiedenis van pizza? Kan gnocchi ook als dessert worden gegeten? Wat zijn de 35 manieren om een Italiaanse koffie te bestellen?... Geen onderwerp blijft onbesproken.

In Proeven van Italië maak je kennis met honderden emblematische producten, iconische recepten, illustere figuren en typische gebruiken; een verleidelijke reis naar de Italiaanse keuken in een mix van gastronomie, voedingswetenschap, geschiedenis, culturele referenties, legendes, overleveringen, grafieken, kaarten, foto's en illustraties. Én recepten natuurlijk!

Iets wat ons nog maar eens opviel bij het doorbladeren van het boek, is hoe hard eenvoud én puurheid van producten in Italië primeert. Iets wat wij hier in België als eens durven vergeten bij het maken van een Italiaans recept: hou het vooral simpel! Om die stelling kracht bij te zetten, maakten we een simpele risotto, op smaak gebracht met enkel citroen. Zo puur en toch zó goed!

Ontdek verschillende weetjes over risotto


En tegelijkertijd ontdekten we ook nog enkele leuke weetjes over risotto:

  • Volgens de legende werd risotto uitgevonden door een ietwat onhandige Siciliaanse kok. Hij slaagde er niet in om arancini (Siciliaanse rijstballetjes) te maken en serveerde risotto dan maar in zijn huidige vorm.

  • Risotto eet je (enkel!) met een vork.

  • Gebruik een houten lepel om in de risotto te roeren tijdens de bereiding

  • Oorspronkelijk werd risotto met ui gemaakt, maar hedendaags worden er veelal sjalotten gebruikt, voor een subtielere smaak.


Hoe maak je de perfecte risotto klaar? Daarover schreven we hier al eens een artikel. 

Risotto al limone


Risotto al limone
Een heerlijk pure risotto, volgens de regels van de kunst, afgewerkt met een vleugje citroenzeste en -sap. Puur en eenvoudig, zoals de Italianen het graag hebben.


 

Benieuwd naar het volledige boek? Ontdek het hier! Buon appetito!