Soto ayam, Indonesische kippensoep

40 MIN
4 personen
Soto ayam, Indonesische kippensoep

Comfort food uit Indonesië? Dan moet je zeker en vast eens soto ayam proeven! Een heerlijke, kruidige maaltijdsoep met lekker veel 'toppings': malse kip, boontjes, rijst, sojascheuten, een gekookt eitje en geroosterde uitjes. Za-lig! We maken een snelle versie met kipfilet, maar je kan ook een bouillon maken van een volledige kip. De bijzondere ingrediënten vind je in de Aziatische supermarkt.

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 50 gr gember
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 4 keffir-limoenblaadjes
  • 1 grote ui
  • 30 gr galangal
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl korianderpoeder
  • 1 kl komijnpoeder
  • 1 kl trassi
  • 200 gr sperziebonen
  • 2 eieren
  • 100 gr sojascheuten
  • 50 gr geroosterde uitjes
  • 150 gr pandanrijst
  • rijstolie
  • peper
  • 1 kippenbouillonblokje (optioneel)
  • zout
  • 1 kippenbouillonblokje (optioneel)
  • zout
  • 1 kippenbouillonblokje (optioneel)

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Maak eerst de (snelle) bouillon. Verhit rijstolie in een hoge pot en voeg de kipfilets toe. Voeg de helft van de gember en galanga in plakjes gesneden (schillen hoeft niet) en de helft van de teentjes knoflook toe. Voeg de limoenblaadjes toe. Plet het citroengras, snij in stukken en voeg toe. Laat 5 minuten stoven. Draai de kippenfilets om en laat opnieuw 5 minuten stoven. Schenk er nu 2 liter water bij. Breng aan de kook en laat 20 minuten pruttelen.
  2. Kook de pandanrijst gaar. Kook de eieren 7 minuten. Pel en halveer.
  3. Snij de ui fijn. Pers de rest van de knoflook. Schil en rasp de rest van de gember en galanga. Kuis de boontjes en halveer ze. Verhit rijstolie in een aparte kookpot. Voeg de ui, knoflook, gember en galanga toe. Stoof 2-3 minuten. Voeg nu de kurkuma, gemalen koriander en komijn toe. Roer kort om. Nu is het moment om de bouillon toe te voegen. Dit gaat het makkelijkste door een zeef op je kookpot te leggen en de bouillon erin te scheppen. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
  4. Trek ondertussen het gekookte kippenvlees uit mekaar met twee vorken. Voeg toe aan de bouillon. Breng de bouillon op smaak met peper, zout, garnalenpasta en voeg eventueel naar smaak nog een kippenbouillonblokje toe. Voeg de sperziebonen toe en laat 7 minuten koken.
  5. Schenk de kippensoep in diepe borden en werk af met de rijst, een eitje, sojascheuten en geroosterde uitjes.