Het zal je misschien al opgevallen zijn, maar op de redactie bij 15gram.be en foodbag.be zijn we grote fan van de Aziatische keuken! Al bestaat er niet zoiets natuurlijk als 'dé Aziatische keuken'. Er is zo'n grote diversiteit in de verschillende regio's, vandaag nemen we je mee naar Vietnam! Maar wat maakt de Vietnamese keuken nu zo uniek?

Vers


Een van de meest kenmerkende aspecten van de Vietnamese keuken is het gebruik van verse en gezonde ingrediënten. Groenten, kruiden en specerijen spelen een centrale rol in Vietnamese gerechten. Verse kruiden zoals koriander, munt en basilicum worden vaak toegevoegd aan gerechten, wat zorgt voor een explosie van smaken en een verfrissend karakter.

Balans


De Vietnamese keuken staat bekend om zijn uitgebalanceerde smaken. De traditionele gerechten combineren vijf elementen: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Deze harmonieuze mix creëert een smaakervaring die zowel complex als verfijnd is. Een voorbeeld van deze balans is de beroemde Vietnamese pho, een noedelsoep die speelt met de smaken van kruiden, vlees, bouillon en verse groenten.

Street food


De straten van Vietnam bruisen van de energie met talloze street food stalletjes. Van banh mi (de Vietnamese sandwich) tot bun cha (gegrilde varkensvleesballetjes met noedels), street food is een integraal onderdeel van de Vietnamese eetcultuur. Het biedt niet alleen betaalbare maaltijden, maar ook een authentieke smaakbeleving die de diversiteit van de Vietnamese keuken weerspiegelt.

De Franse culinaire invloed


De geschiedenis van Vietnam heeft ook zijn stempel gedrukt op de lokale keuken. De Franse koloniale periode heeft geleid tot een fusie van Vietnamese en Franse culinaire tradities. Dit is te zien in gerechten zoals banh xeo (een knapperige pannenkoek gevuld met garnalen en groenten) en de invloed van stokbrood in de Vietnamese keuken.

Gezond


De Vietnamese keuken staat bekend om zijn gezonde karakter. Gerechten worden vaak gestoomd, gegrild of gekookt, en er wordt gebruik gemaakt van veel verse groenten. Vis en zeevruchten spelen ook een prominente rol, waardoor de Vietnamese keuken een lichte en voedzame keuze is, getuige Vietnamese spring rolls, lenterolletjes gemaakt met rijstpapier en gevuld met lekker veel groenten!

Bucketlist


Wil je je helemaal onderdompelen in de Vietnamese eetcultuur? Wij hebben 7 gerechten verzameld die de verschillende aspecten van de Vietnamese keuken reflecteren. Zet ze op je culinaire bucketlist en geniet!


Banh mi met buikspek, rode kool, rammenas en koriander


Banh mi met buikspek, rode kool, rammenas en koriander
Wij reisden een tijdje door Vietnam en onze favoriete lunch was banh mi van één van de vele eetkraampjes op straat. De combinatie van geroosterd vlees, frisse groenten, een pittig sausje en een krokant broodje doet ons zo terugdenken aan die reis! Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Springrolls met pindasaus, kleurrijke groentjes en rijstnoedels


Springrolls met pindasaus, kleurrijke groentjes en rijstnoedels
Vandaag serveren we je een smakelijk cadeautje van knapperige groentjes, zachte rijstnoedels en koriander perfect verpakt in rijstpapier. Serveer met de pindadressing en geniet van de smaken die in elke hap samenkomen. Bekijk recept



Vietnamese loempia met vlees en groenten


Vietnamese loempia met vlees en groenten
Ontdek hoe je de échte Vietnamese loempia’s maakt, met varkensspiering en paddenstoelen. Daarbij komt een frisse kruidensalade met vinaigrette van vissaus. Bekijk recept



Vietnamese noedelsalade met rundsvlees


Vietnamese noedelsalade met rundsvlees
Deze noedelsalade barst van smaak en is toch lekker licht en fris. Met koude noedels en heerlijk mals rundsvlees en veel groenten en kruiden. Bekijk recept



Bun cha


Bun cha
Bun cha is een gerecht afkomstig uit Hanoi, in Noord-Vietnam. Je kan het daar overal aan street food kraampjes eten, heerlijk! Rijstnoedels met gemarineerd varkensvlees (wij maken er burgertjes van) en een zalige dressing bij. Afwerken met verschillende toppings en genieten maar, zo lekker! Bekijk recept



Pho: noedelsoep met rundvlees


Noedelsoep met rundvlees
Noedelsoep met rundvlees of pho bo is het nationale gerecht van Vietnam. De heerlijke bouillon wordt afgewerkt met kruiden en groenten naar keuze. Bekijk recept



Gegrilde kip met limoenblaadjes


Gegrilde kip met limoenblaadjes
Deze kippenboutjes worden gemarineerd met o.a. geurige limoenblaadjes, en dan gegrild, en worden dan geserveerd met een zalige pindasaus. Bekijk recept