Banh mi met buikspek, rode kool, rammenas en koriander

25 MIN
2 personen
Banh mi met buikspek, rode kool, rammenas en koriander

Wij reisden een tijdje door Vietnam en onze favoriete lunch was banh mi van één van de vele eetkraampjes op straat. De combinatie van geroosterd vlees, frisse groenten, een pittig sausje en een krokant broodje doet ons zo terugdenken aan die reis!

Ingrediënten

  • 10 gr munt
  • 10 gr koriander
  • ½ witte rammenas
  • 1 wortel
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr gesneden rode kool
  • 2 stokbroodjes
  • 1 el sriracha
  • 2 el mayonaise
  • 1 el sojasaus
  • 1 kl honing
  • 1 kl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 200 gr traaggegaard spek
  • olie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 el suiker
  • zout en zwarte peper

Bestel deze producten online

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Hak de helft van de koriander en munt fijn (zie tip). Schil de rammenas. Gebruik een spiraalsnijder of dunschiller en snijd de rammenas en wortel (schillen hoeft niet) in slierten. Meng de witte wijnazijn, suiker en een snuifje zout. Voeg de rammenas, wortel, fijngehakte koriander en munt toe. Meng goed en laat marineren.
  3. Snijd de sjalot in ringen. Pers de knoflook. Verhit (sesam)olie in een wok(pan). Voeg de knoflook en sjalot toe. Laat 2 min. stoven, voeg dan de rode kool toe. Voeg 2 el water per persoon toe. Zet een deksel op de pan en laat 8 minuten stoven. Schep af en toe om.
  4. Rooster het stokbrood zo’n 5 min. in de oven.
  5. Srirachamayonaise: meng de mayonaise met de sriracha. Voeg eventueel enkele druppels water toe, voor een mooi lopend sausje.
  6. Haal het deksel van de pan met de rode kool. Laat al het vocht goed uitkoken. Voeg de sojasaus en honing toe. Kruid naar smaak met het vijfkruidenpoeder (voeg in het begin niet teveel toe en proef) en zwarte peper. Haal de pan van het vuur.
  7. Laat een (grill)pan heet worden. Marineer het traag gegaard spek met wat olie, zout en zwarte peper. Gril het vlees 1-3 min. aan beide kanten zodat het mooi gekleurd en warm is.
  8. Snijd het stokbrood overlangs open. Pluk de rest van de blaadjes munt. Beleg het stokbrood met het buikspek, de gestoofde rode kool, gemarineerde rammenas, takjes koriander, munt en drizzle de srirachamayonaise erover. Vouw het broodje dicht en snijd in twee. Smakelijk!
  9. TIP: Je kan de steeltjes van de koriander gerust meehakken, die geven extra smaak en een leuke bite. Steeltjes van munt zijn nogal taai, hak daarom enkel de blaadjes fijn.