Tijdens het voorbereiden ontdekte ik gaandeweg al verschillende voordelen. Een veggie-bbq is niet alleen goedkoper en beter voor het milieu, het is ook gewoon veel praktischer. Je moet de avond zelf niet voortdurend heen en weer lopen naar je koelkast, want de gerechtjes hoeven voordien niet koud te staan. Je hoeft ook geen barbecue-wonder te zijn, want de gaartijden van groenten zijn nu eenmaal veel makkelijker dan die van vlees.
De salades + dips
Een barbecue is voor mij pas geslaagd als er veel lekkere salades op tafel staan. Een quinoasalade met frisse groentjes mag dan ook zeker niet ontbreken. Een knapperige coleslaw met rozijntjes behoort eveneens tot één van mijn favorieten. Verder experimenteer ik graag met verschillende sausjes en dips. Mijn succesnummer is deze yoghurtdip met sesamzaadjes en koriander.
Licht beginnen
Starten doe ik met gevulde champignons. Hiermee kan je echt alle kanten uit. Vaak vul ik ze met lookboter, maar je kan ook kiezen voor een feta of een spinazievulling. Daarna volgen de Provençaalse tomatenpartjes die heel lekker samen gaan met de gegrilde aubergine met halloumikaas. Kaas op de barbecue klinkt misschien een beetje vreemd, maar halloumi kan hoge temperaturen aan, waardoor het kaasje zacht vanbinnen en krokant vanbuiten wordt, heerlijk!
Boterige maïskolven
Na deze lichte gerechtjes is het tijd voor het zwaardere werk. Enkele weken geleden ontdekte ik een nieuwe verslaving, die het meteen tot mijn barbecue-favoriet schopte: maïskolven dus. Ik dacht geen maïs te lusten, totdat ik ze grilde en nadien royaal bestreek met boter en zout. Ondertussen heb ik al enkele varianten uitgeprobeerd, die allemaal even bbq-proof zijn. Maïs is trouwens de vleesvervanger bij uitstek, want het is erg voedzaam en het zit ook nog eens boordevol vitaminen.
Originele aardappel in de schil
Op een barbecue mogen uiteraard ook geen aardappelen in de schil ontbreken. Ik kies voor zoete aardappelen, die ik nadien opvul met verse guacamole en een toefje zure room.
Dessertje op de grill
Niets leuker dan te eindigen met een smaakbommetje dat niet alleen erg lekker is, maar ook bevorderlijk voor de spijsvertering. En welk stuk fruit is daar nu meer geschikt voor dan ananas? Ik marineer deze in een mengsel van rum, suiker, vanille en limoensap en leg deze nadien kort op de bbq. De kolen mogen hiervoor al wat vergruisd zijn, want ananas heeft echt niet veel nodig. Ik serveer het met munt en granaatappelpitjes.