Pasta carbanora is dé Italiaanse pastaklassieker uit Lazio. Oorspronkelijk was het een 'armemensengerecht' (cucina povera), met goedkope lokale ingrediënten, zoals buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale). Pecorino is de typische kaas bij dit gerecht en eieren zorgen voor de saus en de binding. Een heerlijk klassiek en eenvoudig gerecht, dat uitgevonden werd voor de houtskoolbranders (alla Carbonara) als stevige lunch.

Een echte Romein is het misschien niet eens met ons, maar je kan ook heerlijke (lichtere!) variaties op deze topper maken. Een vleugje room maakt de saus wat vloeiender en extra groenten en kruiden maken het gerecht voedzamer. Dit zijn onze 6 heerlijke variaties!

1. Linguine carbonara met pancetta en bieslook Linguine carbonara met pancetta en bieslook


Dit is onze variatie op de klassieker. Heel gemakkelijk en klaar in 20 minuten. En jawel, deze topper kan je nú bestellen bij de 15gram Foodbox.

 

2. One pot spaghetti carbonara met courgette


One pot spaghetti carbonara met courgette

Mag het nog sneller? Maak dan alles klaar -spaghetti en saus- klaar in 1 kookpot. Supergemakkelijk toch? En we beloven het je, minstens even lekker en zelfs voedzamer, dankzij de courgette die we aan dit recept toevoegden. Wil je het zelf zien? Bekijk de bereidingswijze in dit handige filmpje.

 

3. Penne carbonara met chorizo en spinazie


Pasta carbonara met chorizo en spinazie

De Italiaanse keuken met een vleugje Spanje in deze originele pasta penne carbonara met knapperige stukjes Spaanse worst, chorizo, en spinazie voor de nodige vitamientjes. Een verrassende pasta die je zeker eens moet proeven!

 

4. Pasta carbonara met gerookte makreel


Pasta carbonara met gerookte makreel

Wat denk je van een originele versie met gerookte makreel? Gerookte makreel is ook licht gezouten, dus het werkt zeer goed, zeker in combinatie met het frisse van de courgette. Laat je smaakpapillen dansen!

 

5. Pasta carbonara met geroosterde pompoen


Pasta carbonara met geroosterde pompoen

Niet enkel courgette is lekker bij carbonara, ook pompoen doet het prima! Denk daar nog eens crispy salie bij, en je hebt een bordje 100% puur comfort food.

 

6. Carbonara met courgettenoedels


Pasta carbonara met courgettenoedels

Deze klassieke Italiaanse pasta krijgt een twist! Letterlijk dan. Door de heerlijk lichte courgettenoedels is deze pasta carbonara nog lekker licht verteerbaar.